• Novinky

          • Deň ľudských práv - 10. decembra

          • 10. decembra 1948 bola v Paríži Valným zhromaždením OSN prijatá Všeobecná deklarácia ľudských práv. Dôstojnosť, rovné a neodňateľné práva pre všetkých ľudí sú základným predpokladom slobody, spravodlivosti, demokracie a mieru vo svete.

            Na Deň ľudských práv – 10. 12. 1989 po vyše štyridsiatych rokoch zložila sľub prvá väčšinovo nekomunistická vláda Československa. A v ten deň sa „zázračne“ otvorili hranice! V Deň ľudských práv sa uskutočnil mierový pochod Devín - Hainburg za účasti desaťtisícov občanov z Československa a Rakúska. Dnes sme na Deň ľudských práv nezabudli.

            S deviatakmi sme sa rozprávali o tom, aké sú piliere demokracie a čo je ich opakom, porovnávali situáciu ľudí, ktorí žili počas totality, spomínali sme, ako sme sa mali pred rokom a aké obmedzenia priniesla pandémia (núdzový stav). Znovu sme pracovali podľa Metodickej príručky IPAO (Inštitút pre aktívne občianstvo). Cieľom hodiny bolo upevniť hodnoty demokracie a pochopiť riziká nedemokratických režimov.

                                                                                                                                                       napísala Mirka Mrázová

        • List Ježiškovi
          • List Ježiškovi

          • Naši piataci a šiestaci tento týždeň na hodinách výtvarnej výchovy a na slovenčine písali List Ježiškovi. Vynaložili veľké úsilie, aby správne napísali aj svoju adresu. Ich priania budú poslané na adresu: Ježiško 999 99 a veríme, že im Ježiško do Vianoc odpíše a vraj im pošle aj malý darček. Kto by chcel svoj list poslať, ešte tak môže urobiť do 17. decembra. 

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

        • Zimná rozprávka u nás v škole
          • Zimná rozprávka u nás v škole

          • Už sme zapálili druhú sviečku na adventom venci a naša škola sa obliekla do zimnej výzdoby, na ktorej sa podieľali deti spolu s pani učiteľkami z 1. aj 2. stupňa ZŠ a Praktickej školy. Človek má v našej škole aj vďaka šikovným pani učiteľkám a deťom pocit, že sa Vianoce blížia, i keď nám Martin na bielom koni zatiaľ sneh nepriniesol. Stromček svieti, deti píšu list Ježiškovi, tvoria krásnych snehuliakov, zasnežené stromčeky a všetci sa spolu pripravujeme na príchod Vianoc a narodenie Ježiška :)                                                                                                                                                                                                                           napísala Mirka Mrázová

          • Školský internát - november a december

          • Do galérie Školský internát - november a december boli pridané fotografie. Prežili sme veľa času v pohybe v našej nádhernej tichej prírode pri výstupoch na vrcholy hôr, pri kŕmení zvieratiek v lese fajnotkami zo školskej jedálne a tiež sme si začiatkom mesiaca začali pripravovať atmosféru na čaro Vianoc a potešenie pre najbližších. Nesmie chýbať ani pečenie hladošom.

          • Blokové vyučovanie v prvom ročníku

          • V rámci medzipredmetových vzťahov sme robili zaujímavé aktivity. Spojili sme slovenský jazyk, matematiku a výtvarnú výchovu. Namaľovali sme snehuliaka, odpisovali do neho slová z  kartičiek a počítali príklady. Potom sme ešte namaľovali Sv. Mikuláša, čerta a anjela.

            Mgr. Denisa Šebeňová

        • Ako sa tvorí na výtvarnej v prípravnom ročníku
          • Ako sa tvorí na výtvarnej v prípravnom ročníku

          • Marek, Monika, Viktorka a Sárka - žiaci prípravného ročníka sa od začiatku školského roka oboznamujú s rôznymi výtvarnými technikami (modelovanie z plastelíny, vyrábali sme si náramky, kreslili farbičkami a suchým pastelom, maľovali vodovkami...) a pomôckami. Naposledy sme robili košíčky z plastelíny, mačičku aj psíčka. Väčšinu svojich výtvorov si vždy zoberú domov, no aj tak Vám ukážeme niekoľko z tých, ktoré im zdobia triedu.

            napísala Mirka Mrázová

        • Zátišie na druhom stupni
          • Zátišie na druhom stupni

          • Piataci a šiestaci sa skvele zhostili úlohy vytvoriť zátišie so šrafovaním. Pritom sú to samí chlapci, no ani slovkom neprostetovali a každý z obrázkov je podľa mňa jedinečný. Učili sme sa kresliť súmernú vázu, pozorovali tieň na skutočných vázach, tieňovali svoje vázy a nakoniec dotvorili pozadie. Výsledok sa im páčil. Čo poviete, podarili sa!

            napísala Mirka Mrázová

        • Manipulácia, polopravdy a klamstvá
          • Manipulácia, polopravdy a klamstvá

          • Deviataci sú zapojení do zážitkového vyučovania v rámci projektu IPAO už druhý rok a dokážu veľmi dobre spolupracovať. Hodinu sme začali piesňou o globálnom otepľovaní a skúmali sme, aké máme dôkazy o tom, či sa naozaj deje. Rozprávali sme sa o tom, čo je manipulácia, kedy klameme, hovoríme pravdu alebo polopravdu. Cieľom hodiny bolo podporovať úctu k pravdivosti, precvičovať argumentáciu a kritické myslenie.

            Po tomto úvode som žiakom rozdala lístočky, na ktorom bola uvedená jedna komunikačná situácia, napr. "Žiak sa má ospravedlniť učiteľovi, že nemá domácu úlohu." alebo "Dieťa má vysvetliť rodičom, prečo nebolo včera v škole." alebo "Chlapec vysvetľuje priateľke, prečo sa chce rozísť." Žiaci mali odpovedať pravdivo a potom klamstvom a ostatní hádali, ktorá z odpovedí bola pravdivá. V závere sme sa rozprávali o tom, kde sa manipulácia vyskytuje, kedy ubližuje a kedy ju ľudia volia ako "menšie zlo". Ako sa cítia, keď hovoria pravdu a keď klamú. A tiež, ako môžeme ohýbanie pravdy odhaliť.

            napísala Miroslava Mrázová

        • Akí sme
          • Akí sme

          • Ďalšie zážitkové vyučovanie v rámci projektu IPAO (Inštitút pre aktívne občianstvo) malo za cieľ podporovať empatické vnímanie druhých ľudí. Aktivitu sme začali diskusiou o tom, čím sú deti výnimočné a odlišujú sa od ostatných. Svoje prednosti, odlišnosti mali nakresliť. Potom som im dala krátky dotazník o vonkajších vlastnostiach, kde som sa napríklad pýtala: "Kto má rád zemiaky? Kto má hnedé oči?" a pod. 

            Žiaci po vyplnení krátkeho dotazníka (krížikmi) mali svoje vonkajšie vlastnosti podľa opovedí ukázať svojim postojom. Ten, čo mal rád zemiaky bol pri dverách, ten čo nie, v strede triedy. Nezabudli sme ani na záverečnú reflexiu o tom, ako sa cítili v rôznych skupinkách a čo je pre nich dôležitejšie - keď nás ľudia posudzujú podľa vonkajších alebo vnútorných vlastností. Deti celé dve hodiny krásne pracovali a na fotkách môžete vidieť ich prednosti. 

            napísala Miroslava Mrázová

        • Ako chutí moc
          • Ako chutí moc

          • Ďalšia hodina IPAO (Inštitút Pre Aktívne Občianstvo) začala jedným vtipom a pokračovala brainstormingom o "moci". Zamýšľali sme sa, kto je najmocnejší človek v triede, na škole, v štáte a na celom svete. Premýšľali sme, ako majú moc žiaci, čo všetko by mohli vo svojom okolí zmeniť a nakoniec sme sa zamerali na to, čo by chceli zmeniť vo svojej triede. 

            Po premýšľaní sa zahrali na národnú radu a v skupinkách navrhovali 3 zákony, ktoré by mali zlepšiť život v ich triede (len fiktívne). Zákony navrhli, obhájili si ich a každý z nich mal potom 3 hlasy, ktoré udelil trom naj zákonom. Prvé tri s najväčším počtom hlasov boli v rámci hodiny schválené. Znovu deti krásne pracovali a boli so sebou spokojné. 

            napísala Miroslava Mrázová

        • Každý sme iný a všetci máme svoju hodnotu
          • Každý sme iný a všetci máme svoju hodnotu

          • V rámci spolupráce s IPAO (Inštitút Pre Aktívne Občianstvo) už druhý rok v triedach realizujem zážitkové vyučovanie, ktoré je zamerané na rozvoj občianskych kompetencií, ohľaduplnosti a kritického myslenia. Odučila som takto už viac ako 10 hodín podľa Metodickej príručky IPAO. Deti to baví a je vidieť, že tieto hodiny ovplyvňujú aj ich správanie. Tento rok som začala s triedou 5.+6. ročník a predstavím Vám pár hodín.

            Hodina "Každý sme iný a všetci máme svoju hodnotu" bola zameraná na vnímanie rôznorodosti ako vzájomne obohacujúcej hodnoty, inšpirovala k tolerancii a práci na sebe samom. Deti si navzájom písali na chrbát, spontánne vytvorili zaujatý rad dopisovateľov a nezabudli sme ani na spätnú väzbu z ich zážitku. Vizuálne nám hodinu dotvorili ich kubistické obrázky z výtvarnej, ktoré sami nakreslili.

            napísala Miroslava Mrázová  

          • Takto sa učíme

          • Žiaci 2. a 4. ročníka ŠZŠI variant C sa na rytmicko-pohybovej výchove učili stupnicu.

            Mgr.Art. Romana Ridzoňová