• Novinky

        • Novembrové tváre slobody
          • Novembrové tváre slobody

          • November a nežnú revolúciu 1989 sme si pripomenuli rôznorodosťou v umení, uvedomením si toho, že každý človek je iný, ale všetci máme svoju hodnotu a šancu pracovať na sebe. Umenie je nenásilnou formou vyjadrenia svojho názoru a k tomu vedieme aj Vaše deti. Človek môže aj nesúhlasiť, hnevať sa a mať iný názor, ale vždy je potrebné vedieť, kedy a ako ho povedať ostatným. Prajem príjemný zážitok z mini výstavy prác našich piatakov, šiestakov a siedmakov :) Kubistické a realistické portréty:

            napísala Mirka Mrázová

          • Jeseň na dlani s nami

          • Všade dobre, ale v prírode  s priateľmi je fakt super a tie zážitky sú silné. Pomáhame iným a pomáhame aj sebe samým.

        • Negatív vo výtvarnej výchove
          • Negatív vo výtvarnej výchove

          • Naši piataci a šiestaci vytvorili jedinečné obrázky technikou negatív a ôsmaci zase poňali zátišie po svojom :) Obrázky budú zdobiť naše chodby a veríme, že takto potešia aj Vás. Pomaly sa s jeseňou rozlúčime a pustíme sa do predvianočných príprav. 

            napísala Mirka Mrázová 

        • Jesenná oberačka - súťaž
          • Jesenná oberačka - súťaž

          • Nový školský rok 2020/21 sme začali súťažami, do ktorých sa hneď zapojilo niekoľko žiakov. Vyrástol nám strom s obrázkovými symbolmi a deti mali zistiť, čo tie obrázky znamenajú. Ich odpovede sme vyhodnotili a z 35 symbolov (piktogramov) sa najúspešnejšiemu žakovi podarilo uhádnuť až 25! Tu sú výsledky súťaže:

            napísala Mirka Mrázová

            Vyhlásenie výsledkov súťaže OBERAČKA:

            1. miesto - Ela V. Daubnerová – 25

            2. miesto - Simon Výrostek – 18

            3. miesto - Samko Goral - 17

            Ostatní žiaci: Kiko Tauber – 15, Marek Jurči - 12, Patrik Dzian - 12, Denis Debnárik - 11, Rasťo Bíleš – 10, Gejza Holub - 8, Boris Jurecska – 4+3=7, Jakub Jandura - 5 

            Žiaci boli odmenení podľa pravidiel súťaže, všetci, čo sa zapojili a veríme, že sa zapoja do ďalšej.

            Výhercom srdečne gratulujeme!

        • Jesenná výzdoba v škole
          • Jesenná výzdoba v škole

          • Milí rodičia, keďže sú opatrenia stále prísnejšie a nie všetci máte možnosť navštíviť priestory našej školy, rozhodli sme sa ukázať Vám, ako to vyzerá na chodbách. Máme šikovné pani učiteľky, ktoré sa snažia zútulniť priestory školy a ako ste mohli vidieť aj šikovné deti, ktoré k tomu nemenej prispievajú svojimi výtvarnými prácami. V jednálni sa o výzbodu postarali pani učiteľky z MŠ. Vonku síce prší, ale vo vnútri nám to hrá všetkými farbami. Ostávajte v zdraví! Tešíme sa na príchod detí :) 

            napísala Mirka Mrázová

        • Jesenné variácie s listami
          • Jesenné variácie s listami

          • Na výtvarnej výchove sme sa za posledný týždeň hrali s prvými jesennými listami. Žiaci 5., 6., 7. a 8. ročníka ich obkresľovali, lepili, otláčali, strihali, každý podľa toho, čo si vybral a akú techniku uprednostnil. Ponúkame Vám pár ukážok, aby ste sa aj Vy potešili ich prácami. 

            "I keď slnko chodí skôr spať, jeseň radosť tiež môže dať, stromom dáva farby krásne, že sa o nich píšu básne.

            Žltá, hnedá, oranžová, tá sa dlho nezachová, ale i tu krátku chvíľu, tá krása dá žitia silu."

            napísala Mirka Mrázová

          • Školský internát

          • Do galérie Školský internát boli pridané fotografie - Prvá tohtoročná hríbovačka na Kremnický Štós.

            Mesiac september v prírode

            Náš prvý spoločný mesiac po návrate do školských lavíc sprevádzalo krásne slnečné počasie a tak sme mohli prežiť veľa pekných chvíľ v prírode, kde sa naši noví chalani mohli s nami pomaličky zoznámiť. Počas vychádzok do prírody sme začali používať nové paličky na nordic walking. Veľmi nám pomohli hlavne počas strmého výstupu od Vajanky /700 m n.m./ do prírodnej rezervácie Kremnický Štós /920 m n.m./. Niekoľko krát sme kráčali k Norovej chate a tiež k Alžbetinej skale, pri ktorej sme si spomenuli na cisárovnú Alžbetu a pozorovali sme krásy v okolí. Cestou k vyhliadke sme zároveň spoznávali a zbierali jedlé hríby.

            Počas každej turistickej prechádzky, ktorú s deťmi absolvujeme rozvíjame ich pohybové schopnosti, socializujeme sa navzájom a tiež sa veľa učíme o prírode. Všetci chlapci počas mesiaca september behávali každý podľa vlastných síl do vrchu Kalvária. V našej galérii si môžete pozrieť poradie, na ktorom sa v jednotlivých behoch umiestnili prví traja súťažiaci. No a samozrejme sa venujeme aj pracovným zručnostiam a pomáhame pri udržiavaní krásneho okolia nášho školského internátu. Chceme byť tak ako po iné roky dobrým príkladom pre iných, že aj malé ruky dokážu veľa, keď chcú. Naša záhrada a tiež naša príroda v okolí mesta si to zaslúžia. Preto upratujeme a čistíme okolie po celý rok.

            V rámci cyklistického krúžku sme ako každý rok začali o mesiac skôr ako je školský plán a tak máme za sebou prvé tréningy smerom na Nevoľné ako aj ku kaskádam. Prežili sme prvý úraz a Lukáškovi prajeme skoré uzdravenie. Chlapci si uvedomili aké dôležité je byť pozorní a dodržiavať až do konca jazdy zásady bezpečnosti pri jazde na bicykli. Vytvorili sme skupinu mladých cyklistov, ktorá je schopná na sebe pracovať a veríme, že ich tento šport bude aj naďalej napĺňať dobrými pocitmi. Tak toto bol náš prvý krásny mesiac v novom školskom roku.

          • Cyklistický krúžok - DEAFBIKE

          • Do galérie Cyklistický krúžok - DEAFBIKE boli pridané fotografie.

            V cyklistickom krúžku Deafbike, ktorý na našej škole realizujeme už 14 rokov spájame vzdelávanie, pohyb a socializáciu prostredníctvom našej jazdy na horských bicykloch v Kremnických vrchoch. Prekonávame vlastnou silou veku primerané  vzdialenosti a spoznávame naše jedinečné okolie, ktoré nám školy vo veľkých mestách môžu v dobrom závidieť, pretože sa pohybujeme v čistom horskom prostredí. Takýto pohyb ma nevyhnutne významný podiel na zdravom vývine detí. Vychádzame pritom zo skúseností francúzskych telovýchovných a športových pedagógov a z praxe z pobytu s deťmi na cykloturistických táboroch.

        • Zážitkové učenie
          • Zážitkové učenie

          • V piatok 4. septembra 2020 sme v meste Kremnica hľadali smerové tabule. Okrem toho sme si pocvičili na rôznych mestských ihriskách. 

            Žiaci druhého stupňa SŠI si v rámci zážitkového vyučovania užili krásne okolie Kremnice. Z mesta prešli kus cesty po poľných a lesných cestičkách až na vyhliadku (Kalváriu), kde si chvíľu oddýchli, a potom sa začítali do textu v Literatúre, rozvíjali empatiu a sociálne zručnosti pri jazere, chvíľu si zahrali futbal, hádzali žabky do jazera, pozorovali a porovnávali lúčne koníky, našli bedľu, pri ceste do školy spozorovali srnku, na ceste zbadali mŕtvu ropuchu, obchádzali nevoňavé pozdravy ovečiek, niektorí z nich si ich odniesli na topánkach až domov a svoje putovanie ukončili v školskej záhrade, kde sa rozprávali o postavení/rolách mužov a žien v našej spoločnosti. Strávili spolu pekný deň a naplnili pľúca čerstvým vzduchom do zásoby.  

            napísala Mirka Mrázová

          • Rozlúčka s deviatakmi

          • Do galérie Rozlúčka s deviatakmi boli pridané fotografie.

             V piatok 26. júna 2020 sa s nami rozlúčili naši deviataci malou slávnosťou. Prihovorili sa im pani riaditeľka Vetráková, triedne pani učiteľky Schmidtová a Ridzoňová, triedny pán učiteľ Kormaňák. Paťa Bučková zarecitovala básničku, Biba Magulová a pán učiteľ Imrišek spolu zaspievali pieseň. Jeronimo celú slávnosť moderoval a tiež zaspieval pesničku. Sám sa sprevádzal na gitare. Žiaci dostali vysvedčenie a odovzdali učiteľom kvety. Spoločne zasadili v záhrade mladú jabloň ako symbol nového začiatku. Začali tak novú tradíciu v našej škole. Teraz je už len na nich, ako sa budú v živote obracať. Želáme im veľa úspechov, zdravia, šťastia a lásky.