• Novinky

        • Podaj ďalej II. - "Pay it forward"
          • Podaj ďalej II. - "Pay it forward"

          • S radosťou Vám oznamujeme, že sa našim českým partnerom podarilo podať pokračovanie projektu “Pay it forward II.” cez Vyšehradský fond. Vďaka schváleniu tohto programu a financiám z VF sa 6 našich žiakov vyberie do Ostravy už 21. apríla a zažijú mnoho zaujímavých aktivít. Navštívime mesto Ostrava (oceľové srdce Česka), ktoré patrí medzi najväčšie priemyselné mestá bývalého Československa, je tretie najväčšie mesto v Česku na hraniciach Moravy a Sliezska, pri hraniciach s Poľskom a prešlo výraznou zmenou prostredia po ťažbe uhlia. Dnes patrí Ostrava medzi najzelenšie mestá v Čechách a vo svojich snahách ozdravovania verejného priestoru neustáva. Chceme deti previesť edukačnými aj športovými aktivitami v tomto meste a rozvíjať ich ekologické správanie podporené vedomosťami o tom, kam vedú zásahy človeka do prírody, ako nežiadané zásahy môže napraviť a zároveň ich uviesť do sveta techniky, ktorá nemusí nášmu prostrediu len škodiť. 

            Veríme, že stretnutie s našimi českými a poľskými partnermi bude obohacujúce aj pre naše deti a že získame cenné informácie o tom, ako sa starať o naše prostredie. 

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

          • Projekt: Pocta Zechenterovi

          •  V marci 2024 sme si s piatakmi a šiestakmi pripomenuli 200. výročie narodenia lekára, prozaika, cestovateľa a prírodovedca Gustáva Kazimíra Zechentera - Laskomerského, na počesť ktorého je pomenovaná záhrada v blízkosti našej školy.

              Zechenterova záhrada je miestom, kde mnohí Kremničania trávia svoj voľný čas. Aj žiaci našej školy radi vybehnú do "Zechenterky" odreagovať sa, nadýchať sa čerstvého vzduchu, zahrať si futbal alebo si len tak posedieť na lavičke, podebatovať a prečítať si kúsok dobrej knihy z knižnej búdky. Možno aj knihy od Gustáva Kazimíra Zechentera Laskomerského.

            Danicka Oswaldová

          • Za čistejšie mesto

          •   Piataci a šiestaci sa v stredu 20. 3. 2024 zapojili do projektu o čistejšie mesto.

              Zaslúžia si veľkú pochvalu za to, ako si bez zaváhania vyhrnuli rukávy, natiahli gumené a igelitové rukavice a často aj so sebazaprením vyčistili časť staničného chodníka od veľakrát naozaj bizarného odpadu.

              Žiaci boli nemilo prekvapení, čo všetko ľudia dokážu zahodiť len tak do trávy. Skonštatovali, že svoje smeti už nikdy neodhodia na zem a rozhodne upozornia každého, kto by tak urobil v ich blízkosti.

              Len by bolo na zvážení kompetentných umiestniť viac smetných nádob, čo by mohlo zlepšiť situáciu s odpadom v uliciach nášho mesta.

            Danica Oswaldová

          • Marcové „zážitkové učenie“ pre 1.stupeň

          •   V stredu 20. marca bolo v Kremnici ešte mrazivé ráno. Nám to však vôbec nevadilo, pretože sme sa tešili na nové zážitky. Školské lavice sme vymenili za historické ulice mesta, za čerstvý vzduch, za modrú oblohu, za farebné jarné kvietky. Veselí sme vykročili na cestu spoznávania. V tento deň sme navštívili areál Kremnického hradu.
              V komentovanej prehliadke sme sa od pani lektorky dozvedeli, že Mestský hrad v Kremnici je národná kultúrna pamiatka. Že ho tvorí súbor stavieb zo 14. – 15. storočia. Prezreli sme si nádherný gotický kostol sv. Kataríny – patrónky mesta.

              Ďalej sme sa dozvedeli mnoho zaujímavých informácií, nielen o hrade, ale aj o kremnickom zlate, o vzniku mesta „zlatá Kremnica“. Vypočuli sme si niekoľko povestí, ktoré sa viažu k histórii mesta Kremnica. A potom sme so zvedavosťou a odvahou vstúpili do interiéru tmavej „kostnice“. A čo sme tam videli? My Vám to ale neprezradíme...
              Prezradíme Vám len to, že sme mimo školských lavíc strávili zaujímavý a pohodový deň.

            Mirka Daubnerová

        • Návšteva v knižnici
          • Návšteva v knižnici

          •   Pri príležitosti 'Týždňa slovenských knižníc 2024' Knižnica Jána Kollára zorganizovala veľa zaujímavých besied a podujatí.

              Aj naši žiaci tried prvého stupňa sa dňa 4.3. zúčastnili na zaujímavej besede a zážitkovom čítaní s pani Kristínou Mišovičovou, autorkou románov a detských knižiek. Táto beseda sa konala v čitárni Knižnice Jána Kollára. Pani Mišovičová nám predstavila jej najnovšiu knižku Tulaj zo zberného dvora, z ktorej nám aj prečítala.

              Okrem zaujímavých informácií o jej práci a knižkách, si žiaci vyskúšali triediť odpad, čo veľmi dobre zvládli a takisto rýchlo a šikovne poskladali pripravené obrázky. Ďakujeme za príjemný čas strávený s pani spisovateľkou a tešíme sa na ďalšie zaujímavé besedy v Knižnici Jána Kollára.

            Majka Morová

        • O nás v médiách
          • O nás v médiách

          • V sobotu 2. marca 2024 odvysielali o našej škole reportáž v Televíznom klube nepočujúcich na RTVS. Pozrieť si ju môžete v priloženom linku od 15:25 minúty.

        • World Hearing Day 2024 - Call to highlight sign languages
          • World Hearing Day 2024 - Call to highlight sign languages

          •    Pani Jana Filipová z KC ANEPS (Asociácia nepočujúcich Slovenska) Žilina pre nás pri príležitosti Medzinárodného dňa nepočujúcich pripravila tento materiál v slovenskom posunkovom jazyku:

            Každý, kto pracuje so sluchovým postihnutím si môže tento deň pripomenúť statutsom, letákom alebo novinkou ktorú sme zdielali.

            My ako členovia organizácie WFD sme dnes zdielali aj odkaz a video, ktoré nám prišlo. - nie z organizácie WHO ale WFD 

            Vážení riadni a pridružení členovia,

             

            WFD už mnoho rokov spolupracuje so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) na zvyšovaní povedomia o právach na posunkovú reč. Rámcová smernica o vode sa mobilizuje na Svetový deň počutia, ktorý sa každoročne koná 3. marca.

            Tento rok je témou „ Zmena myslenia: Urobme starostlivosť o uši a sluch realitou pre všetkých!“. WHO pri tejto príležitosti uvádza na trh odznaky. Medzi rôznymi odznakmi je WFD hrdá na to, že má jeden, ktorý poukazuje na nepočujúcich ľudí, ktorí používajú posunkovú reč. V prílohe nájdete odznak „Som hluchý, prosím, používajte znaky“. Môžete si ho stiahnuť aj z webovej stránky WHO.

            V nedeľu 3. marca 2024 vás pozývame zdieľať tento odznak alebo fotografie s týmto odznakom na vašich sociálnych médiách s oficiálnym hashtagom #WorldHearingDay . Odporúčame vám tiež rozšíriť túto výzvu medzi vašich členov a komunity.

             

        • 3. marec Medzinárodný deň sluchu
          • 3. marec Medzinárodný deň sluchu

          • Dnes je Medzinárodný deň sluchu, ktorý pripomíname každý rok 3. marca. Snepeda uverejnila na svojej fb stránke toto desatoro komunikácie s osobami s poruchou sluchu.

            Výzva na zdôraznenie posunkových jazykov:

            Snepeda na svojej stránke uvádza ešte:

             

            Prezident Svetovej federácie nepočujúcich Joseph Murray nám prináša dobrú správu. Svetová zdravotnícka organizácia na požiadanie Svetovej federácie nepočujúcich zverejnila text o tom, ako byť priateľský, rovnocenný k nepočujúcej alebo nedoslýchavej osobe. V texte je šestoro otázok a k nim viaceré odpovede.

            Text nájdete na tejto stránke: https://www.who.int/.../item/how-to-be-hearing-loss-friendly

             

            Ak vám to ukazuje len v angličtine, tak tam hovoria niečo takéto:

            Prečo je dôležité byť hluchý alebo nedoslýchavý priateľský?

             

            Priateľský postoj nepočujúcich alebo nedoslýchavých je rozhodujúci pre podporu inkluzivity a zabezpečenie efektívnej komunikácie s nepočujúcimi alebo nedoslýchavými ľuďmi. Podporuje podporné prostredie, ktoré umožňuje každému plne sa zapojiť do spoločenských aktivít.

            Takmer 20 % ľudí pociťuje určitý stupeň straty sluchu a toto percento sa zvyšuje. Preto je pravdepodobné, že v našom každodennom živote budeme musieť komunikovať s ľuďmi, ktorí sú nepočujúci alebo nedoslýchaví. Uvedomenie si dobrých komunikačných stratégií pre ľudí, ktorí sú nepočujúci alebo nedoslýchaví, nám umožní lepšie komunikovať s každým. 

             

            Ako môžem ako učiteľ podporovať nepočujúce alebo nedoslýchavé dieťa v triede?

             

            • Opýtajte sa detí, čo potrebujú ako primerané prispôsobenie od vás, študentov a zamestnancov školy a buďte ich spojencom.

            • Posaďte dieťa pred triedu, ak je to možné a so súhlasom dieťaťa, a počas rozprávania sa tvárou priamo k dieťaťu.

            • Podporte deti, ktoré používajú načúvacie pomôcky alebo implantáty tým, že sa naučia riešiť bežné problémy, ako je napríklad výmena batérií.

            • Povzbudzujte deti, aby vám dali vedieť, keď nepočujú iných a potrebujú, aby sa opakovali.

            • Povzbudzujte ostatné deti v triede, aby komunikovali podľa toho, ako napríklad učenie sa národného posunkového jazyka dieťaťa alebo používanie vizuálnej komunikácie.

            • Používajte systémy indukčnej slučky a frekvenčnej modulácie (FM), pretože tieto môžu zabezpečiť plynulejšiu komunikáciu pre deti používajúce načúvacie pomôcky alebo implantáty.

            • Naučte deti sebaobhajovať svoje potreby doma aj v škole. Povzbudzujte deti, aby napríklad informovali svojho učiteľa alebo rodičov, keď načúvací prístroj prestane fungovať.

            • Povzbudzujte rodičov, aby prezradili postihnutie svojho dieťaťa a neskrývali ho.

            • Zapojte dieťa do všetkých aktivít a povzbudzujte ostatné deti, aby robili to isté.

            • Uľahčiť stretnutia medzi dieťaťom a ostatnými rovesníkmi a vzormi dospelých, ktorí sú tiež nepočujúci alebo nedoslýchaví.

            • Ak dieťa nepodáva dobré výsledky v triede, zistite, či má dieťa stratu sluchu tým, že povzbudíte rodičov, aby dali skontrolovať sluch dieťaťa.

            #WorldHearingDAY #ANEPS #snepeda