• Novinky

        • Rozprávkovo
          • Rozprávkovo

          • Do galérie Rozprávkovo boli pridané fotografie.

            Naši najmenší žiaci prípravného ročníka sa pod vedením pani učiteľky Šebeňovej venovali rôznym hrám a aktivitám a rozvíjali tak svoj vzťah k slovu, rozprávkam, čítaniu, písmenkám v rámci čitateľskej gramotnosti. Na obrázkoch tentoraz môžete vidieť originálne obaly kníh, ktoré navrhovali k rozprávkam Červená čiapočka, Snehulienka, Kozliatka a vlk. Zahrali sa tak na ilustrátorov a farebne vyjadrili hlavné myšlienky jednotlivých príbehov. 

            napísala Mirka Mrázová

        • Galéria Salón < 55
          • Galéria Salón < 55

          • Do galérie Galéria Salón < 55 boli pridané fotografie.

            Tento týždeň sa naši žiaci 1. aj 2. stupňa zúčastnili výstavy SALÓN < 55 kremnických výtvarníkov, ktorú si môžete pozrieť aj Vy až do 2. augusta v Galérii NBS Múzea mincí a medailí. Žiaci si prezreli prácu kremnických umelcov, ktorí predstavili svoju tvorbu, ide až o 23 umelcov - stredná, mladšia a mladá generácia výtvarníkov z Kremnice a blízkeho okolia. A ako si môžete pozrieť na fotkách, rastie nám nová generácia umelcov v laviciach našej školy, deti sa totiž zahrali na reštaurátorov alebo kreslili rôzne geometrické útvary, lepili farebné domčeky a dokresľovali rôzne detaily. Ich zaujímavé dielka sú vystavené na dvoch nástenkách u nás v škole. Odfotené si ich prezrite v albume fotiek a natočené vo videu na youtube (pozri nižšie). Výstavu určite odporúčame a za tvorivé aktivity múzeu srdečne ďakujeme :)

            napísala Mirka Mrázová

        • Výstava na plote školy - Anna Franková a karanténa
          • Výstava na plote školy - Anna Franková a karanténa

          • Do galérie Výstava na plote školy - Anna Franková a karanténa boli pridané fotografie.

            Milí rodičia, žiaci, učitelia a okoloidúci!

            Pozývame Vás na výstavu detských obrázkov našich žiakov a citátov z denníka Anny Frankovej, ktorá sa nachádza na plote pri staničnom chodníku. Prečítate si tam aj to, kto bola Anna Franková. Dňa 12. júna malo toto dievča narodeniny a hneď na to - 13. júna bol zrušený núdzový stav na SR spojený s mnohými obmedzeniami práv občanov SR. Anna sa skrývala pred nacistami počas druhej svetovej vojny v jednom dome viac ako dva roky, svoje pocity a myšlienky zachytila vo svojom denníku, z ktorého sú na plote vyvesené rôzne úryvky. Žiaci takmer celej školy od druhákov až po deviatakov zase kreslili obrázky, ktoré mali vyjadriť ich vnímanie situácie počas trojmesačnej karantény. Sami môžete hľadať, v čom boli tieto dve situácie podobné a v čom odlišné. Všetci sme radi, že sme to spolu zvládli a že sa vraciame do normálu a spoznávame nové veci. Posledné dni nebo neustále plače, dúfame, že obrázky vydržia čo najdlhšie. Prajeme príjemný zážitok!

            napísala Mirka Mrázová

          • Naše mesto + Mini ekosystém

          • Spoločne sme v našom krásnom historickom meste hľadali miesta, ktoré sa nám veľmi páčia a projektovali sme zároveň miesta a atrakcie pre domácich obyvateľov i turtistov, ktoré by sme chceli navrhnúť ako inšpiráciu pre poslancov mesta Kremnica. Potom sme si vytvorili náš vlastný mini ekosystém v sklenenom pohári, ktorý budeme udržiavať pri živote v našej triede a boli sme na workshope v "Salóne kremnických výtvarníkov". 

        • Naša škola očami detí - eTwinning
          • Naša škola očami detí - eTwinning

          • Do galérie Naša škola očami detí - eTwinning boli pridané fotografie.

            Naši žiaci sa ešte pred karanténou zapojili do medzinárodnej spolupráce cez eTwinning. eTwinning ponúka platformu pre zamestnancov (učiteľov, riaditeľov škôl, knihovníkov atď.), ktorí pracujú v škole v jednej zo zapojených európskych krajín, aby komunikovali, spolupracovali, rozvíjali projekty, zdieľali a skrátka cítili a boli súčasťou najzaujímavejšej vzdelávacej komunite v Európe. eTwinning je spolufinancovaný z Európskeho programu pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport Erasmus +. Chceli sme 3 ďalším školám v Poľsku, Taliansku a Španielsku ukázať, čo sa našim deťom v škole páči, čím žijú. Kvôli korone je zatiaľ projekt otvorený, ale veríme, že sa nám po upokojení situácie podarí tieto krásne plagáty siedmakov a ôsmakov zdieľať s menovanými školami. Na plagátoch deti usilovne pracovali pod vedením p. učiteľky Oswaldovej a Mrázovej. 

            napísala Mirka Mrázová

        • Františkánsky kláštor v Kremnici
          • Františkánsky kláštor v Kremnici


          • Jednou z dominánt historického kremnického námestia je komplex Kostola sv. Františka z Assisi a kláštora františkánov. Komplex bol postavený v druhej polovici 17. storočia a radí sa medzi národné kultúrne pamiatky. Františkáni prišli do Kremnice v roku 1649. Priviedol ich sem ostrihomský arcibiskup Juraj Lippay. Keďže v Kremnici boli prevažne protestanti, priamo do mesta ich nepustili. Usadili sa na predmestí. Vďaka kráľovi Ferdinandovi II. sa napokon do mesta dostali. Najprv bývali v dome, ktorý patril ostrihomskej kapitule. Keď im arcibiskup prikúpil aj susedný dom, dali sa do stavania kláštora. V roku 1949 františkánov počas komunizmu vysťahovali a deportovali do pracovných táborov. V kláštore rehoľníci žili 300 rokov. Po ich odchode ostal kláštor a kostol opustený. 

            Deviataci aj ôsmaci mali možnosť prejsť sa po viac ako 300 ročných priestoroch kláštora, ktorý pozostáva z piatich budov v tvare písmena 9. Nahliadli sme aj do častí pod úrovňou mesta, kde sa nachádzajú katakomby - pohrebný priestor, na jednej z fotografií možno vidieť ľudské pozostatky. V kláštore sa vraj nachádzalo až 8000 kníh, polovica z nich bola zničená, časť sa nachádza v Matici slovenskej. Jediné zachované dvere na fotografiách sú staré viac ako 200 rokov, na stropoch sú krásne klenby a na stenách pozostatky ornamentov a nápisov. Veríme, že sa podarí kláštor opraviť a že túto národnú pamiatku nenecháme schátrať.

            napísala Mirka Mrázová

        • Hýb sa doma
          • Hýb sa doma

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu spustilo pre žiakov v karanténe novú stránku.

            Hybsadoma.sk je určený pre žiakov a učiteľov telesnej výchovy základných a stredných škôl a pre trénerov a športovcov športových klubov. Prostredníctvom portálu vedia učitelia a tréneri efektívne komunikovať so žiakmi a športovcami a zadávať im konkrétne cvičenia a tréningy pomocou pripravených krátkych a výstižných inštruktážnych videí.

            Portál môžu používať aj neregistrovaní používatelia, ktorí majú prístup k zverejneným videám.

             

          • Fenomény sveta

          • Fenomény sveta sú vzdelávací portál určený žiakom II. stupňa ZŠ. Nájdete na ňom množstvo materiálov, aktivít a vzdelávacích videí BBC k rôznym témam, ktoré sú obsahom učiva. Videá sú v anglickom jazyku s titulkami. Portál využíva medzipredmetové vzťahy. 

            Do 15. 5. 2020 sú materiály poskytované verejnosti bezplatne po zadaní kódu skolazdomu.

            Ak chcete získať prístup k obsahu, je potrebné sa zaregistrovať. Postup registrácie nájdete v galérii:

          • Vzdelávací portál Kozmix

          • Rodičia majú v dnešnej dobe možnosť prístupu na vzdelávací portál Kozmix na stránke kozmix.sk.

            Treba sa zaregistrovať ako rodič. Ako na to? Obrázkový návod nájdete v galérii:

            Na odomknutie všetkých materiálov je potrebné zadať kód: skolazdomu

            Bezplatný obsah je prístupný do 15.5.2020

            Čo na portáli nájdete? Rôzne vzdelávacie materiály, videá, cvičenia, pracovné listy pre žiakov I. stupňa základnej školy zoradené podľa predmetov a ročníkov. Materiály sú tiež vhodné pre žiakov ŠZŠ - variant A, materiály 1. ročníka aj pre variant B.

          • Deafbike 2007

          • Pohľad späť do histórie krúžku DEAFBIKE na naše prvé úžastné preteky organizované školou v okolí ROH.

        • Učíme na ďiaľku
          • Učíme na ďiaľku

          • V spolupráci viacerých mimovládnych organizácií a MŠVVaŠ SR vznikla webová stránka ucimenadialku.sk ako nástroj oficiálnej komunikácie počas prerušeného vyučovania na školách a prerušenej prezenčnej výučby na vysokých školách v čase epidémie koronavírusu.Cieľom webovej stránky je pomôcť pedagogickým a odborným zamestnancom, manažmentu a zriaďovateľom škôl, ale i žiakom, študentom a rodičom zorientovať sa v množstve informácií, odporúčaní a usmernení, ako aj pomôcť všetkým aktérom počas prerušenia vyučovania či prezenčnej výučby nachádzať riešenia vzniknutej situácie.

            Stránka poskytuje podporu aj rodičom. Stránku si môžete prezrieť