• Novinky

        • Zážitkové vyučovanie na Kalvárii
          • Zážitkové vyučovanie na Kalvárii

          • V stredu to ráno vyzeralo na poriadny celodenný dážď, no príroda je mocná čarodejka a všetko bolo úplne inak. Po prvých dvoch hodinách v škole sme sa so žiakmi druhého stupňa vyzbrojení dáždnikmi vybrali na prieskum na rôzne miesta. Niektorí sa prešli na ROH, zastrieľali si v múzeu na terče, iní zbierali minerálne kamene rôznych farieb a my sme sa rozhodli, že sa prejdeme na Kalváriu. Cestou sme s rešpektom obdivovali vtáky emu, ktoré si majestátne chránili svoje územie, priblížili sme sa k stádu oviec, ktoré pred nami naopak utekalo, pri dvoch jazerách obdivovali lekná, súťažili v behu na vyhliadku, stretli húsenicu, rozryté miesta po diviakoch, hľadali v okolí styčné body na horizonte a nakoniec sme sa zastavili pri Šturci a zisťovali, čo Šturec znamená a ako vznikol. Počasie nám prialo, aj keď na vyhliadke fúkalo. Prežili sme spolu ďalší pekný deň :)

                                                                                                                                                       napísala Mirka Mrázová  

            Trošku sa chlapci behom zahriali :)

          • Návšteva Múzea mincí a medailí a futbal v Zechenterke

          • Naši siedmaci a ôsmaci dnes strávili pekný deň spojený s históriou výroby mincí a medailí a po prehliadke múzea si zahrali futbal v tieni stromov v Zechenterovej záhrade. Plní nových zážitkov a poznatkov sa lúčime so starým školským rokom a tešíme sa na letné prázdniny. Dovidenia v školskom roku 2021/22!

        • Rozlúčka s absolventami našej školy
          • Rozlúčka s absolventami našej školy

          • Dnes opäť zazneli na chobách našej školy rapkáčik a zvončeky ohlasujúce odchod desiatich žiakov našej školy. Žiaci deviateho ročníka si pre učiteľov a vedenie školy pripravili bohatý program, v ktorom sa obzreli do minulosti a ukázali nám, aký kus cesty prešli za tých deväť rokov a nazreli aj do budúcnosti, ktorá ich čaká na stredných školách. Ku končiacim deviatakom sa pridali aj Adam Didiáš a Peter Kaločai zo ŠZŠ a Rudolf Karásek z Praktickej školy. Na chodbách školy stáli všetci naši žiaci a osobne priali odchádzajúcim žiakom všetko dobré do ich ďalšieho života. Lúčime sa aj s Laurou Radičovou, Rasťom Bílešom, Elizabeth Daubnerovou, Erikom Zliechovcom, Jakubom Jandurom, Samkom Goralom a Simonom Výrostkom. Celá rozlúčka bola dôstojnou prezentáciou dospievajúcich mladých ľudí, zostali po nich prázdne stoličky, ale okrem toho aj mnoho krásnych spomienok. Prajeme im, aby sa vo svete a vo svojich životoch nestratili a naplnili svoje sny :)

            Dovidenia absolveti, budete nám chýbať!

          • POTULKY KREMNICOU

          • Dnes sme na prechádzke bližšie spoznávali Kremnicu, jej históriu, faunu i flóru. Žiaci si zopakovali názvy stromov, dospeli k zisteniu, že v okolí Kremnice máme najmä zmiešané lesy. Cestou sme sa pristavili aj pri historických stavbách mesta a čo to si o nich povedali.

            Mgr. Martinka Černická

          • Strela jasná okovaná! Kremnický meštiansky strelecký spolok a jeho terče.

          • V druhom júnovom týždni navštívili žiaci 1. stupňa ZŠ Múzeum mincí a medailí v Kremnici, expozíciu Meštiansky dom, kde si pozreli výstavu terčov tohoto spoku, ktorou nás previedla pani Majerová. Milo nám všetko ukázala a vysvetlila, potom sme sa mohli v herničke trochu pohrať. Veľa nového sme sa naučili.

          • MDD v školskom internáte

          • Popoludnie plné smiechu a zábavy, jazdy na koníkoch a tiež hier, v ktorom nechýbali ani účastné koláčiky a sladkosti. MDD sme oslávili v tomto roku tak, aby si každý mohol nájsť to svoje potešenie. Ďakujeme, že tak ako turistiku v horách už tradične prežívame so sprievodom psíkov whippetov, tak tento vzácny deň môžeme už tradične prežívať spolu s koníkmi, ktoré urobili všetkým, malým aj dospelým veľkú radosť.

          • Opekačka v Kesli

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Opekačka v Kesli.

            Medzinárodný deň detí strávili žiaci prípravného, druhého, tretieho a štvrtého ročníka ZŠ a žiaci ŠZŠ-B na prechádzke v kremnickej prírode.

        • Štúrovček u piatakov a šiestakov
          • Štúrovček u piatakov a šiestakov

          • Aj piataci a šiestaci si precvičili svoju pamäť a naučili sa prednášať básne, balady, bájky v podaní slovenských aj zahraničných autorov. Na prvom mieste sa umiestnili Gejza Holub a Filip Vrábeľ. Na druhom mieste sa umiestnili Sebko Kubiš, Marek Jurči, Denis Debnárik a na krásnom treťom mieste sa umiestnil Maťko Neuschl. O umiestnení hlasovali samotní žiaci a dostali diplomy a sladké odmeny. (napísala Mirka Mrázová)

        • "Voda - vec nie úplne samozrejmá"
          • "Voda - vec nie úplne samozrejmá"

          • Dnes sme mali prednášku o tom, že „Voda nie je samozrejmosť“ vďaka neziskovej organizácii Seeds. O vode nám rozprávala enviromentalistka Katarína Hazuchová a ďalší odborníci a dozvedeli sme sa o vode, že je vzácna pre život. Vďaka vode sa naša planéta nazýva „modrá“. Na Zemi sú iba 4% sladkej vody a aj tú znečisťujeme! Preto by sme sa mali viac zaoberať tým, koľko vody míňame a ako sa k nej správame. Skúste spočítať litre vody, ktoré miniete za deň. Aké číslo by to bolo? Zistili sme, že sa voda skladá z vodíka a kyslíka, kyslík je dôležitý aj pre organizmy vo vode, ktorý dýchajú. Voda sa využíva aj na vyrábanie elektrickej energie.

            Pomocou vody vznikajú v jaskyniach stalaktity, rôzne útvary milióny rokov. V moriach a oceánoch sa vďaka nám ľuďom nachádza veľa okom neviditeľných mikroplastov, ktoré vdychujú ryby a iné morské živočíchy a zabíjajú ich. Mikroplasty boli nájdené v jedle, pive, mede, stolici aj pitnej vode. Ak by sa voda stále ďalej znečisťovala, jej cena by rýchlo rástla a bola by stále drahšia. Vodu si treba vážiť, lebo jej množstvo je obmedzené, nevznikne nová a ak si ju nenávratne znečistíme, zahynieme.

                                                                                                                                                                 napísali žiaci 9. ZŠ

        • Nikdy nevieš, kto sa pozerá!
          • Nikdy nevieš, kto sa pozerá!

          • V piatok sme mali prednášku s policajtkou PZ v Žiari nad Hronom o tom, že „Nikdy nevieš, kto sa pozerá“ na internete. Pozreli sme si štyri videá o tom, čo sa môže stať každému z nás. Prvé video nás varovalo pred tým, aby sme nedávali na sociálne siete bežné informácie o tom, čo robíme cez deň, napr. že mám nového frajera, idem na dovolenku apod. Ďalšie videá boli o tom, že nás niekto môže cez sociálne siete vydierať alebo sa nám vyhrážať a pýtať od nás peniaze a nevhodné fotky.

            Dozvedeli sme sa, čo by sme mali robiť, keď sa nám stane niečo podobné. Odfotiť správy a komentáre, osloviť dospelú osobu, ktorej dôverujem a povedať jej, čo sa mi stalo, ísť na políciu. Naučili sme sa, že v žiadnom prípade nemáme dávať cudzím osobám osobné údaje (napr. rodné číslo, číslo účtu, číslo OP, adresu), posielať svoje fotky a stretávať sa s osobami, ktoré osobne nepoznáme.        

                                                                                                                                                            napísali žiaci 5.+6. ZŠ

          • Popart v siedmej triede

          • Naši siedmaci sa na výtvarnej výchove zoznámili s umelcom Andy Warholom a popartom, umeleckým smerom 60r. 20. storočia, ktorý bol ovplyvnený populárnou kultúrou (filmom, fotografiou, reklamou, masmédiami) a vytvorili svoju verziu Warholovej Marylin Monroe a plechovky Campbelovej polievky. 

            Porovnajte s originálom ;)

          • Návšteva galérie

          • Žiaci prvého stupňa v týchto dňoch navštívili Galériu múzea mincí a medailí v Kremnici, kde si prezreli výstavu, naučili sa všeličo zaujímavé o malej plastike a medailérstve, a vytvorili vlastné dielka spolu s pani Duškovou.