• Novinky

        • Zážitkové učenie - návšteva medovnikárstva
          • Zážitkové učenie - návšteva medovnikárstva

          •  Dnes (13.12.) sa žiaci tried prvého stupňa a 2. ŠZŠ – A,B vybrali spolu s triednymi pani učiteľkami na zážitkové učenie do Medovnikárstva pána Hauríka v Kremnici a do dobovej výrobne Atkáryho kremnických krumplov.

             Hneď pri vstupe do medovnikárstva nás privítali milé pani medovnikárky a príjemná vôňa čerstvo upečených medovníčkov. Dozvedeli sme sa ako sa vykrajujú, pečú a zdobia tradičné kremnické medovníky, ktoré rodina Hauríkovcov pečie už viac ako 100 rokov. Prekvapilo nás, koľko ich dokážu šikovné pani medovnikárky za deň upiecť a ozdobiť. Medovníčky sme mohli aj ochutnať.

             Potom sme navštívili aj výrobňu Atkáryho kremnických krumplov. Tieto jedinečné cukrovinky, ktoré vymyslel Alojz Atkáry, majú takisto bohatú históriu – v Kremnici sa začali vyrábať začiatkom minulého storočia a postup ich výroby si vyžaduje naozaj veľa trpezlivosti a šikovnosti. Sme radi a ďakujeme, že dnešný deň nám dopadol dobre a pri vôni medovníčkov a cukroviniek sme sa mohli predvianočne naladiť. ☺

            Mgr. Majka Morová

        • Keď umenie lieči a spája
          • Keď umenie lieči a spája

          • Spojená škola internátna v Kremnici sa úspešne zapojila do prvého ročníka grantového programu Arteméta, ktorý vyhlásila Asociácia slovenských arteterapeutov. Cieľom programu bolo dostať arteterapiu medzi ľudí a na miesta, kde sa doposiaľ nerealizovala alebo sa objavila len okrajovo. Vďaka finančnej podpore získanej z tohto grantu škola mohla zakúpiť potrebné pomôcky na realizáciu skupinových arteterapeutických aktivít pre žiakov. Hlavným cieľom projektu s názvom „Keď umenie lieči a spája“ bolo prostredníctvom arteterapie podporiť duševné zdravie žiakov so zdravotným znevýhodnením a prepájať ich svet so svetom intaktnej spoločnosti. Arteterapeutické stretnutia so žiakmi sa realizovali v priebehu septembra až decembra 2023, pod vedením psychologičky, arteterapeutky Žanety Mihálikovej Žitňákovej. Dnes sme obrazy našich žiakov inštalovali spolu s nimi v priestoroch kina Akropola, kde si ich môžete pozrieť do 22. decembra, a tak spolu s našimi žiakmi premýšľať (nechať sa inšpirovať) zdrojmi ich sily vo zvládaní prekážok bežného života. Prajeme vám príjemný umelecký zážitok :)

                                                                                                                                                       napísala Mirka Mrázová  

          • Mikulášska prechádzka

          • ...alebo ako sme aktívne čakali na Mikuláša...aj sme sa prešli, aj sme sa guľovali, aj so psíkmi sa pohrali... ☺

            Mgr. Danicka Oswaldová

          • Mikuláš v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš v škole.

            Aj tento školský rok k nám zavítal Mikuláš, k radosti všetkých našich žiakov. Vďaka OZ Slovenskí levi Srdce Slovenska bol naozaj bohatý. A po dlhýcvh rokoch a zasnežený.

        • Výstava na plote školy a výzdoba v škole
          • Výstava na plote školy a výzdoba v škole

          • Milí žiaci a rodičia, okoloidúci, 

            20. novemnra sme si pripomenuli prijatie Dohovoru o právach dieťaťa Bubnovačkou v meste, onedlho 10. decembra bude 75. výročie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv z roku 1948. Popri tom, čo sa deje vo svete, je dôležité pripomínať si tieto výročia. Preto by sme vás chceli pozvať na výstavu detských prác, ktoré zobrazujú "bezpečné miesto" našich žiakov alebo jednoducho povedané - nesúhlas s násilím na deťoch. Dielka budú vystavené do januára (alebo podľa toho, ako dlho vydržia vonku) a veríme, že možno niekomu pomôžu. Výtvarné práce kreslili deti na prvom aj druhom stupni a deti zo ŠZŠ. Na stránke školy - v záložke výchovný poradca nájdete kontakty detskej pomoci.

                                           Prajeme vám príjemný umelecký zážitok :)

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

            Tento týždeň sa pani učiteľkám podarilo urobiť v škole krásnu vianočnú výzdobu, poďte sa s nami pozrieť, čo so žiakmi vyrobili a vymysleli. Už sa nevieme dočkať Mikuláša a štedrého dňa! Hneď sa do školy krajšie chodí :)