• Novinky

          • Hodili nás do vody a my plávame

          • V týchto dňoch táto fráza platí do bodky. Hodili nás do vody a my sa učíme plávať v Relax centre na Skalke. Žiaci 5., 6. a 7. ročníka absolvujú plavecký výcvik počas niekoľkých dní a začali splývavým plávaním na bruchu a na chrbte, správnym dýchaním a vydychovaním do vody, kopaním do vody, prekonávaním strachu z vody pod vedením p. uč. Prídavka, p. uč. Páričkovej, p. uč. Oswaldovej, p. uč. Ridzoňovej. p. uč. Mrázovej a p. uč. Durbákovej. Užívali si aj saunu a vírivku, súťažili vo dvojiciach a trojiciach, na začiatku sa rozcvičili a každý deň sa o kúsok posúvali vo svojich plaveckých zručnostiach. Veríme, že na tento týždeň budú mať pekné spomienky!

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

          • Deň v knižnici

          •   V stredu 15. mája navštívili žiaci 1. stupňa ZŠ knižnicu Jána Kollára v Kremnici. Bolo tam čítanie z knihy Kvak a Čľup sú kamaráti od autora Arnolda Lobela. Po prečítaní príbehu O stratenom gombíku mali žiaci pripravené tvorivé aktivity. Bolo to v rámci čitateľskej gramotnosti.

          • Beseda o hrozbách na internete

          • V utorok 14. mája mali ôsmaci a deviataci besedu s novinárom Vladom Šnídlom o sociálnych sieťach ako je Tik-Tok, Instagram alebo Facebook. Diskutovali o algoritmoch, ktoré výrobcovia využívajú na to, aby prilákali užívateľov. Poradil žiakom, ako zmierniť následky sledovania krátkych videí, spôsob ako "vychovať' tieto algoritmy, aby pracovali v náš prospech. Besedu tlmočila pani učiteľka Lucka Novodomcová.

          • Beseda s policajtkou

          • V pondelok nás na druhom stupni pani kapitánka Holečková z PZ v ZH previedla dôležitými informáciami o trestnoprávnej zodpovednosti mladistvých. Jej slová tlmočila Lucka Novodomcová. Dozvedeli sme sa, že zdravotne znevýhodnené deti sú aj po 18. roku života osobami s vyššou právnou ochranou, rovnako ako učitelia a najmä, že sa naše porušenia zákona s nami povlečú do budúcna (môžu ovplyvniť to, či nás niekto zamestná), a preto je lepšie im predchádzať. Problémom môže byť už i len pitie Radlera s obsahom alkoholu na verejnosti, prítomnosť mladistvých do 15r. po 21. hodine vonku v blízkosti pohostinstva alebo na mieste, kde sa predáva alkohol a mnoho iného. Pani policajtke ďakujeme a veríme, že jediné miesto, kde sa s ňou nabudúce stretneme, bude školská beseda. 

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

          • ZUČ 2024

          • 30. ročník benefičného festivalu záujmovo-umeleckej činnosti sluchovo postihnutých detí "Počuť srdcom" vďaka nadácii Vlada Kuliška pripravila od 4. do 6. mája pre deti z celého SR nezabudnuteľný zážitok v Zrkadlovom háji (Bratislava), kde vystúpilo mnoho zaujímavých umelcov, spevák Martin Harich, akrobati, žonglérka, kúzelník, mím Vlado Kulišek. A samozrejme, súťažili aj naši žiaci a odniesli si niekoľko krásnych ocenení - za pantomimické predstavenie, ktoré si pripravili s pani učiteľkou Romanou Ridzoňovou - 2. miesto pod názvom Kremnické babky. Nádherný bol tanec pyšných pávov, kostýmy nám ušila pani krajčírka Veronika a uspeli sme aj výtvarnými prácami - Peter Lacko a Samo Ščuka získal ocenenie najlepší sólista. Za organizáciu výletu ďakujeme pani učiteľke Andrejke Zubkovej a najmä rodičom za prejavenú dôveru a samozrejme, aj Vladovi Kulišekovi a jeho nekončiacej túžbe podporovať talent v našich deťoch.

                                                                                                                                                 napísala Miroslava Mrázová

        • PODPORA PRE ŠKOLY PRI HROZBE ÚTOKOM
          • PODPORA PRE ŠKOLY PRI HROZBE ÚTOKOM

          •   Ministerstvo školstva v priebehu štvrtka posiela všetkým školám stručné letáky s odporúčaniami, ako ďalej postupovať, ako komunikovať so zamestnancami škôl či rodičmi.

              Zároveň obsahujú stručný návod ako o krízovej udalosti hovoriť s deťmi a vysvetľovať im, čo sa stalo. Odporúčania vypracovalo v spolupráci s viacerými partnerskými organizáciami Centrum poradenstva a prevencie Bratislava 3.

             Rezort školstva je prostredníctvom regionálnych úradov školskej správy v kontakte s jednotlivými školami v regióne.

              V prípade, ak by mala niektorá škola špecifické požiadavky, najjednoduchšie je obrátiť sa priamo sa regionálny úrad, ktorý je pre ňu hlavným kontaktným bodom.

            Informačné materiály:

              Krízová intervencia je už súčasťou existujúceho systému podporných opatrení. Jej cieľom je poskytnúť deťom odbornú starostlivosť zameranú na špecifické obdobie po krízovej udalosti, pričom predstavuje určitú podpornú sieť opatrení. O krízovú intervenciu môže požiadať každý riaditeľ školy spádové centrum poradenstva a prevencie.

              Bližšie informácie nájdete tu: https://podporneopatrenia.minedu.sk/krizova-intervencia/

              Do pozornosti dávame aj:

              

            kontakty na linky pomoci:

            • IP-čko: 0800 500 333
            • Linka detskej istoty: 116 111
            • Spoločnosť priateľov detí – Li(e)nka: 0907 401 749
            • EDI Slovensko: 0800 221 080

            a aplikáciu Sanity, ktorá je zameraná na starostlivosť o duševné zdravie mladistvých: https://vudpap.sk/vudpap/aplikacia-sanity/

             

          • Účelové cvičenie v prírode (5.+6. ZŠ NKS)

          •   Vďaka krásnemu slnečnému počasiu sme si užili perfektný deň plný rôznorodých aktivít: zahrali sme si spoločenské hry, rozcvičili sa na exteriérových posilňovacích strojoch, prešli sme sa na Lúčky, skúšali sme si aktivity potrebné na prežitie v divočine, prezreli sme si čriepky histórie i malú súkromnú oboru so zvieratami. Áno, vidíte dobre! Aj kengury tam boli!

            Mgr. Danicka Oswaldová