• Novinky

          • Testovanie 9

          • V stredu 6. apríla mali naši deviataci možnosť vyskúšať svoje vedomosti. Všetko pripravila koordinátorka testovania pani učiteľka Mrázová. Administrátorom bol pán učiteľ Skokánek, externý dozor vykonávala pani Gregušová, v oddychovej triede pán učiteľ Schwartz, a ako asitentka pomáhala pani Durbáková. Boli skúšaní v predmetoch matematika a slovenský jazyk. V oboch prípadoch mali predĺžený čas.

          • Týždeň knihy a obrazu

          • Tento týždeň sme sa opäť vrátili do knižnice a galérie, kde sme čítali príbehy ceruziek, ktoré cestovali svetom, vyrábali sme im domčeky, aby sa mali kam vrátiť a potom sme ich používali pri dokresľovaní diel známeho grafika. Všetky práce našich detí boli jedinečné a tým nádherné. Aspoň na chvíľku sme sa preniesli v týchto priestoroch z reality do snov a predstáv, ktoré si nosíme všetci v sebe. V našom krátkom videu si môžete ochutnať atmosféru, v ktorej tvoríme to čo je krásne.

        • Lyžovačka sa vydarila
          • Lyžovačka sa vydarila

          • Pred jarnými prázdninami sa nám podarilo zorganizovať aj lyžiarsky výcvik pre ôsmy a deviaty ročník našej školy. Ako inštruktori a dozor nad žiakmi sa ho zúčastnili p. uč. Páričková, p. uč. Oswaldová, vedúci internátu p. Haško a p. uč. Prídavok. Výstroj žiakom poskytla škola. Stihli sme zameškané z minulého roka a žiaci na konci týždňa zvládli aj najväčší kopec na Krahuliach a cestu cez lesík. Počasie sa na nich usmievalo a snehu bolo našťastie dosť, preto sa tešíme, že si po dvoch rokoch rušenia tradičných školských akcií dopriali lyžovačku a veríme, že sa budúci rok niektorí z nich postavia na lyže v rámci športových hier. 

            "Najskôr som sa bál lanovky, ale potom som predbehol aj učiteľku." Boris

            "Ja som sa bál vystupovať z kotvy, ale po lyžiarskom sme boli s Janom na vlekoch sami a bolo super." Matej

            "Mne sa lažovanie veľmi páčilo, ale kvôli karanténe som musel odísť skôr. No lyžovať som sa naučil." Dávid

                                                                                                                                                  napísala Mirka Mrázová

        • Burza stredných škôl - pre ôsmakov a deviatakov
          • Burza stredných škôl - pre ôsmakov a deviatakov

          • Vážení rodičia ôsmakov a deviatakov, 

            dávame Vám do pozornosti podujatie "Burza SŠ", ktorá sa bude konať online od 9. februára do 18. februára. Na youtube sa budú prezentovať jednotlivé SŠ Banskobystrického kraja podľa harmonogramu na plagáte. Stačí kliknúť na youtube, kde budú o škole hovoriť zástupcovia SŠ, je možné sa ich pýtať (formou chatu - písomne). Cieľom podujatia je  prezentovať všetky  prihlásené stredné školy v Banskobystrickom kraji. Žiaci základných škôl, ale aj ich rodičia sa prostredníctvom pripravených príspevkov dozvedia viac o možnostiach štúdia na stredných školách, podmienkach  prijatia, priebehu prijímacích skúšok aj o následnom  uplatnení. V priloženom Harmonograme si môžete pozrieť, kedy sa bude prezentovať konkrétna škola. 

                                                                                                                                                                      Mirka Mrázová

            Harmonogram prezentácie jednotlivých SŠ:

          • Výtvarná výchova 4. ŠZŠ - B, C

          • Modelovanie gule medzi dlaňami krúživými pohybmi rúk. Váľanie valčeka medzi dlaňami priamymi pohybni rúk. Modelovanie tvarov z plastelíny.

            MgA. Romanka Ridzoňová

        • Kde sa vzal, tu sa vzal...prišiel k nám i odišiel - pán Snehuliak
          • Kde sa vzal, tu sa vzal...prišiel k nám i odišiel - pán Snehuliak

          • "Kopa snehu, chlapcov láka,

            postavili snehuliaka,

            miesto očí listy dáke,

            do ruky jeden papek,

            a radosti za dve hrsti,

            nepukali žiadne kosti."

            Na školskom dvore sa stretli veľkí ôsmaci a malí prípravkári a prváci, dali sa spolu do práce a o pár minút už pri nich stál jeden nový kamoš - obrovský pán Snehuliak. Síce bez mrkvy a gombíkov, ale s nezbedným úsmevom!  

          • Spolu múdrejší 2

          • V školskom roku 2021/2022 sa naša škola zúčastnila projeku financovaného Európskou úniou, podporovaného Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu slovenskej republiky z plánu obnovy a odolnosti SR 'Spolu múdrejší 2'. Koordinátorkou je pani zástupkyňa Mgr. Bibiana Koštová. V rámci projektu sa pani učiteľka MgA. Romanka Ridzoňová venuje žiakom zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktorí potrebujú doplniť učivo. Žiaci sa doučovali v internáte v popoludňajších hodinách.

          • Aktívne učenie

          • Ako piataci dramatizovali rozprávku O psíčkovi a mačičke, ako si umývali dlážku.

            Mgr. Danica Oswaldová

          • Putovné uško

          • V stredu 19. januára 2022 sa žiaci 1. stupňa našej školi zúčastnili predstavenia 'Putovné uško' v bábkovom divadle v Banskej Bystrici. Predstavenie bolo spájané s posunkami, čo bolo veľkým prínosom pre nepočujúcich žiakov. Hravou formou sa deti naučili rôzne nové pojmy a posunky. Stretli sa s bábkami, dozvedeli a aké bábky poznáme, načo bábky používame, ako sa s nimi pracuje. 

            Mgr. Deniska Šebeňová

          • Naše čitateľské inšpirácie alebo Čo sme čítali cez prázdniny

          • Sofia Lihocká odporúča 'Mŕtve dievča neklame'.

            Kniha s detektívnou zápletkou rieši veľmi aktuálnu tému šikany na školách medzi mladými ľuďmi. Vďaka tejto knihe si Sofi uvedomila, že hlavná hrdinka mala oveľa väčšie a vážnejšie problémy ako ona sama.

             

            Ján Melár a Kristián Dunček odporúčajú 'Dračie srdce - rozhodujúci súboj'

            Je to dobrodružná kniha pre mládež s prvkami fantasy. Janka zaujal boj medzi dvoma svetmi, skutočným a neviditeľným. V oboch svetoch musia byť hlavní hrdinovia vyzbrojení odvahou a vytrvalosťou.

            Kristiána ako futbalistu inšpirovala ženská postava - hrdinka Lara, ktorá podporovala hlavného predstaviteľa Lea, aby zabojoval v športovej súťaži.  Sám získal lepšiu motiváciu k tréningu a zlepšovaniu si osobných výkonov.

             

            Patrik Zliechovec a Kristián Dunček odporúčajú 'Dračie srdce - súboj s bojovníkmi s pekiel'

            Patrikovi sa najviac páčilo hádanie a riešenie úloh a rébusov prostredníctvom priloženého „čarovného“ meča.

            Albína prekvapilo, že kniha bola natoľko zaujímavá, že ju prečítal do konca :).

             

            Peter Dzian odporúča 'Jurský park - prepis filmu storočia'

            Petra v knihe zaujali archeologické vykopávky pozostatkov dinosaurov a systém množenia a klonovania týchto prehistorických zvierat.

             

            Kristína Halašová odporúča 'V kráľovstve rozprávok'

            Kristínke sa najviac páčili rozprávky Pinocchio - áno, ten s dlhým nosom a dobrodružná Alládínova čarodejná lampa.

             

            Šimon Kopál odporúča 'Filipove prázdninové dobrodružstvá'

            Šimona zaujali prázdninové dobrodružstvá Filipa jeho kamarátov. Čítal doma i v škole počas celých prestávok. To hovorí za všetko! :)

             

            Alexandra Oláhová odporúča 'Ostrov stratených koní'

            Sašku lákajú ďaleké ostrovy v mori na konskom chrbte, preto si vybrala tento dievčenský román. V knihe je kus dobrodružstva, romantiky, ale predovšetkým lásky k prírode. Pretože záchrana vzácnych druhov zvierat pred vyhynutím je v dnešnej dobe vysoko aktuálna.

            Mgr. Danica Oswaldová

          • Fašiangy v našej škole

          • V piatok žiaci štvrtého ročníka ZŠ pod vedením pani učiteľky Mgr. Martinky Černickej prekvapili svojich spolužiakov predstavením a chutnými šiškami.

          • Naše úspechy

          • V 16. ročníku regionálnej výtvarnej súťaže Polícia známa neznáma 2021  naši žiaci v kategérií B - základné školy 1. stupeň získali pekné umiestnenia. Laura Beňová získala 2. miesto a žiaci 2. a 3. B získali cenu riaditeľky POS. Do súťaže sa zapojilo 15 školských zariadení z okresu Žiar nad Hronom. Žiaci pracovali pod vedením pani učiteľky Mgr. Denisky Šebeňovej.