• Novinky

        • O nás v médiách
          • O nás v médiách

          • V sobotu 2. marca 2024 odvysielali o našej škole reportáž v Televíznom klube nepočujúcich na RTVS. Pozrieť si ju môžete v priloženom linku od 15:25 minúty.

        • World Hearing Day 2024 - Call to highlight sign languages
          • World Hearing Day 2024 - Call to highlight sign languages

          •    Pani Jana Filipová z KC ANEPS (Asociácia nepočujúcich Slovenska) Žilina pre nás pri príležitosti Medzinárodného dňa nepočujúcich pripravila tento materiál v slovenskom posunkovom jazyku:

            Každý, kto pracuje so sluchovým postihnutím si môže tento deň pripomenúť statutsom, letákom alebo novinkou ktorú sme zdielali.

            My ako členovia organizácie WFD sme dnes zdielali aj odkaz a video, ktoré nám prišlo. - nie z organizácie WHO ale WFD 

            Vážení riadni a pridružení členovia,

             

            WFD už mnoho rokov spolupracuje so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) na zvyšovaní povedomia o právach na posunkovú reč. Rámcová smernica o vode sa mobilizuje na Svetový deň počutia, ktorý sa každoročne koná 3. marca.

            Tento rok je témou „ Zmena myslenia: Urobme starostlivosť o uši a sluch realitou pre všetkých!“. WHO pri tejto príležitosti uvádza na trh odznaky. Medzi rôznymi odznakmi je WFD hrdá na to, že má jeden, ktorý poukazuje na nepočujúcich ľudí, ktorí používajú posunkovú reč. V prílohe nájdete odznak „Som hluchý, prosím, používajte znaky“. Môžete si ho stiahnuť aj z webovej stránky WHO.

            V nedeľu 3. marca 2024 vás pozývame zdieľať tento odznak alebo fotografie s týmto odznakom na vašich sociálnych médiách s oficiálnym hashtagom #WorldHearingDay . Odporúčame vám tiež rozšíriť túto výzvu medzi vašich členov a komunity.

             

        • 3. marec Medzinárodný deň sluchu
          • 3. marec Medzinárodný deň sluchu

          • Dnes je Medzinárodný deň sluchu, ktorý pripomíname každý rok 3. marca. Snepeda uverejnila na svojej fb stránke toto desatoro komunikácie s osobami s poruchou sluchu.

            Výzva na zdôraznenie posunkových jazykov:

            Snepeda na svojej stránke uvádza ešte:

             

            Prezident Svetovej federácie nepočujúcich Joseph Murray nám prináša dobrú správu. Svetová zdravotnícka organizácia na požiadanie Svetovej federácie nepočujúcich zverejnila text o tom, ako byť priateľský, rovnocenný k nepočujúcej alebo nedoslýchavej osobe. V texte je šestoro otázok a k nim viaceré odpovede.

            Text nájdete na tejto stránke: https://www.who.int/.../item/how-to-be-hearing-loss-friendly

             

            Ak vám to ukazuje len v angličtine, tak tam hovoria niečo takéto:

            Prečo je dôležité byť hluchý alebo nedoslýchavý priateľský?

             

            Priateľský postoj nepočujúcich alebo nedoslýchavých je rozhodujúci pre podporu inkluzivity a zabezpečenie efektívnej komunikácie s nepočujúcimi alebo nedoslýchavými ľuďmi. Podporuje podporné prostredie, ktoré umožňuje každému plne sa zapojiť do spoločenských aktivít.

            Takmer 20 % ľudí pociťuje určitý stupeň straty sluchu a toto percento sa zvyšuje. Preto je pravdepodobné, že v našom každodennom živote budeme musieť komunikovať s ľuďmi, ktorí sú nepočujúci alebo nedoslýchaví. Uvedomenie si dobrých komunikačných stratégií pre ľudí, ktorí sú nepočujúci alebo nedoslýchaví, nám umožní lepšie komunikovať s každým. 

             

            Ako môžem ako učiteľ podporovať nepočujúce alebo nedoslýchavé dieťa v triede?

             

            • Opýtajte sa detí, čo potrebujú ako primerané prispôsobenie od vás, študentov a zamestnancov školy a buďte ich spojencom.

            • Posaďte dieťa pred triedu, ak je to možné a so súhlasom dieťaťa, a počas rozprávania sa tvárou priamo k dieťaťu.

            • Podporte deti, ktoré používajú načúvacie pomôcky alebo implantáty tým, že sa naučia riešiť bežné problémy, ako je napríklad výmena batérií.

            • Povzbudzujte deti, aby vám dali vedieť, keď nepočujú iných a potrebujú, aby sa opakovali.

            • Povzbudzujte ostatné deti v triede, aby komunikovali podľa toho, ako napríklad učenie sa národného posunkového jazyka dieťaťa alebo používanie vizuálnej komunikácie.

            • Používajte systémy indukčnej slučky a frekvenčnej modulácie (FM), pretože tieto môžu zabezpečiť plynulejšiu komunikáciu pre deti používajúce načúvacie pomôcky alebo implantáty.

            • Naučte deti sebaobhajovať svoje potreby doma aj v škole. Povzbudzujte deti, aby napríklad informovali svojho učiteľa alebo rodičov, keď načúvací prístroj prestane fungovať.

            • Povzbudzujte rodičov, aby prezradili postihnutie svojho dieťaťa a neskrývali ho.

            • Zapojte dieťa do všetkých aktivít a povzbudzujte ostatné deti, aby robili to isté.

            • Uľahčiť stretnutia medzi dieťaťom a ostatnými rovesníkmi a vzormi dospelých, ktorí sú tiež nepočujúci alebo nedoslýchaví.

            • Ak dieťa nepodáva dobré výsledky v triede, zistite, či má dieťa stratu sluchu tým, že povzbudíte rodičov, aby dali skontrolovať sluch dieťaťa.

            #WorldHearingDAY #ANEPS #snepeda 

             

             

             

             

          • Prestupný deň

          • Tento rok je priestupný, čo znamená, že za 28. február sa pridá ešte jeden februárový deň. Rok 2024 tak bude mať 366 dní namiesto obvyklejších 365.

        • Karneval na 2. stupni SŠI
          • Karneval na 2. stupni SŠI

          • Aj naši žiaci sa premenili na Ronalda, starú babku, čašníčku, vlka, Anonymusa, rokerku či vznešenú dámu, videli sme čierneho rytiera, Barbie, anjela, aj tehotnú mamičku, mnícha či ducha. Deti sa zabávali rôznymi hrami, nechýbal ani stoličkový tanec, tanec s balónmi, posunkový telefón či naháňanie rolky z toaletného papiera. Aj naši učitelia si masky obliekli a spolu s deťmi sa zabavili. Každý si odniesol nejakú maličkosť ako odmenu, sladkosť, knižku či kalendár a veríme, že nám vznikla nová karnevalová tradícia, ktorá sa zopakuje zase o rok. Do karnevalovania, milí priatelia! 

            Posunkový telefón

            Stoličkový tanec

          • Zrušenie športových hier v pôvodnom termíne

          • Organizačný výbor Celoslovenských zimných športových hier sluchovo postihnutých žiakov rozhodol dňa 8. februára 2024 o zrušení podujatia v pôvodnom termíne z dôvodu nevyhovujúcich snehových podmienok. CZŠH sa uskutočnia v náhradom termíne v marci

          • Beseda v knižnici

          •   V utorok 30.januára sa niektorí žiaci z tried prvého stupňa ZŠ v sprievode pani učiteliek Šebeňovej a Morovej zúčastnili na predstavení knihy Malá princezná od autora Jána Uličianskeho. Podujatie sa konalo v Knižnici Jána Kollára. Po krátkej besede s pani vydavateľkou Magdalénou Fazekašovou a pani Evou Škandíkovou, ilustrátorkou knihy, sme si pozreli zaujímavé divadelné predstavenie na motívy knihy Malá princezná, ktoré si pripravili členovia divadla TUŠ. Ďakujeme za krásny umelecký zážitok.​​​​​​​

            Majka Morová

        • Zážitkové učenie - návšteva medovnikárstva
          • Zážitkové učenie - návšteva medovnikárstva

          •  Dnes (13.12.) sa žiaci tried prvého stupňa a 2. ŠZŠ – A,B vybrali spolu s triednymi pani učiteľkami na zážitkové učenie do Medovnikárstva pána Hauríka v Kremnici a do dobovej výrobne Atkáryho kremnických krumplov.

             Hneď pri vstupe do medovnikárstva nás privítali milé pani medovnikárky a príjemná vôňa čerstvo upečených medovníčkov. Dozvedeli sme sa ako sa vykrajujú, pečú a zdobia tradičné kremnické medovníky, ktoré rodina Hauríkovcov pečie už viac ako 100 rokov. Prekvapilo nás, koľko ich dokážu šikovné pani medovnikárky za deň upiecť a ozdobiť. Medovníčky sme mohli aj ochutnať.

             Potom sme navštívili aj výrobňu Atkáryho kremnických krumplov. Tieto jedinečné cukrovinky, ktoré vymyslel Alojz Atkáry, majú takisto bohatú históriu – v Kremnici sa začali vyrábať začiatkom minulého storočia a postup ich výroby si vyžaduje naozaj veľa trpezlivosti a šikovnosti. Sme radi a ďakujeme, že dnešný deň nám dopadol dobre a pri vôni medovníčkov a cukroviniek sme sa mohli predvianočne naladiť. ☺

            Mgr. Majka Morová

        • Keď umenie lieči a spája
          • Keď umenie lieči a spája

          • Spojená škola internátna v Kremnici sa úspešne zapojila do prvého ročníka grantového programu Arteméta, ktorý vyhlásila Asociácia slovenských arteterapeutov. Cieľom programu bolo dostať arteterapiu medzi ľudí a na miesta, kde sa doposiaľ nerealizovala alebo sa objavila len okrajovo. Vďaka finančnej podpore získanej z tohto grantu škola mohla zakúpiť potrebné pomôcky na realizáciu skupinových arteterapeutických aktivít pre žiakov. Hlavným cieľom projektu s názvom „Keď umenie lieči a spája“ bolo prostredníctvom arteterapie podporiť duševné zdravie žiakov so zdravotným znevýhodnením a prepájať ich svet so svetom intaktnej spoločnosti. Arteterapeutické stretnutia so žiakmi sa realizovali v priebehu septembra až decembra 2023, pod vedením psychologičky, arteterapeutky Žanety Mihálikovej Žitňákovej. Dnes sme obrazy našich žiakov inštalovali spolu s nimi v priestoroch kina Akropola, kde si ich môžete pozrieť do 22. decembra, a tak spolu s našimi žiakmi premýšľať (nechať sa inšpirovať) zdrojmi ich sily vo zvládaní prekážok bežného života. Prajeme vám príjemný umelecký zážitok :)

                                                                                                                                                       napísala Mirka Mrázová  

          • Mikulášska prechádzka

          • ...alebo ako sme aktívne čakali na Mikuláša...aj sme sa prešli, aj sme sa guľovali, aj so psíkmi sa pohrali... ☺

            Mgr. Danicka Oswaldová

          • Mikuláš v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš v škole.

            Aj tento školský rok k nám zavítal Mikuláš, k radosti všetkých našich žiakov. Vďaka OZ Slovenskí levi Srdce Slovenska bol naozaj bohatý. A po dlhýcvh rokoch a zasnežený.