• Novinky

          • Pani Kreihanslová oslávila 100 rokov

          • Začiatkom apríla naša bývalá kolegyňa a riaditeľka školy pani Božena Kreihanslová oslávila vzácne životné jubileum  - 100 rokov. Pri tejto nevšednej udalosti sa aj naša škola pripojila ku gratulantom a osobne sme pani Kreihanslovej boli zablahoželať k tomuto výnimočnému jubileu. Napriek krehkej telesnej schránke si pani Kreihanslová zachováva sviežu myseľ a zaspomínala si na niekoľko udalostí z jej pedagogického pôsobenia na našej škole.

            Pani Kreihanslová, ešte raz ďakujeme za prácu, ktorú ste vykonali v prospech sluchovo postihnutých žiakov a želáme Vám pevné zdravie a osobnú pohodu v kruhu najbližších. Bolo nám cťou stráviť s Vami spoločné chvíle, ktoré sa nám navždy vryjú do pamäti.

          • ZUČ v Bratislave

          • Vďaka nadácii Vlada Kulíška (míma, herca a organizátora mnohých kultúrnych a humanitárnych podujatí) sme sa zúčastnili 29. ročníka benefičného koncertu "Počuť srdcom" od 4.-7. mája v Bratislave. Súčasťou tohto podujatia bola prezentácia záujmovej umeleckej činnosti nepočujúcich žiakov z celého Slovenska. Vo štvrtok sme sa po príchode a otvorení festivalu ocitli na vernisáži výtvarných prác a fotografií. V piatok mladší a straší žiaci po javiskových skúškach predviedli svoje divadelné a tanečné predstavenia. Popoludňajší program bol pre niektorých prvou skúsenosťou s virtuálnou realitou, deti sa preniesli do podmorského sveta, viezli sa na nebezpečnej horskej dráhe alebo sa učili šermovať sekaním ovocia. V piatok večer vystupovala Emma Drobná, rôzne akrobaticko-tanečné zoskupenia, šikovné gymnastky a ďalší umelci ako Vlado Kulíšek a Miro Kasprzyk. V sobotu sme pokračovali v prezentácii divadelných a pantomimických predstavení, tento raz to boli starší žiaci a dočkali sme sa aj slávnostného vyhodnotenia, kde naše číslo "Doba je ťažká" získala čestné uznanie poroty. Niekoľkokrát sme sa prešli na Slavín a v nedeľu šťastne docestovali domov. Už teraz sa nevieme dočkať jubilejného 30. ročníka!

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

            Pár záberov z predstavenia "Doba je ťažká". 

            Predstavenie "Doba je ťažká" - o tom, že sa nemáme vzdávať a vyberať si dobrých priateľov. 

            Predstavenie "Chcem, nemôžem" - o prekážkach vo výbere povolania. 

          • Krista Bendová v knižnici

          •  Žiaci prvého, druhého a tretieho ročníka sa opäť vybrali na návštevu do knižnice Jána Kollára, kde sa konala beseda o slovenskej spisovateľke Kriste Bendovej pri príležitosti 100. výročia jej narodenia.

              Od pani knihovníčky sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o živote, dielach i úspechoch tejto známej autorky. Okrem počúvania však boli žiaci aj tvoriví a aktívni - mali poskladať z veršov báseň ''Bola raz jedna trieda'', pospájať slová, ktoré sa rýmovali a hľadať rýmy k daným slovám. Dozvedeli sa, ako sa píše poézia a na záver všetci spoločne vymysleli báseň s názvom OVOCIE. Bolo to príjemné a tvorivé predpoludnie a už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu knižnice Jána Kollára.

            Mgr. Majka Morová

          • Naše májové „zážitkové učenie“

          •   Vo štvrtok 4. mája 2023 naše školské tašky, učebnice a písanky zostali doma, lebo my sme sa učili zážitkovo. Zážitkové učenie na tému „Tvorenie z vlny“ sme pripravili pre žiakov 1. stupňa ZŠ - NKS a 1 triedu ŠZŠ – A, B.   Na zážitkové učenie sme si prizvali pani lektorku - učiteľku Mgr. Ivetku Vrabcovú, ktorá nás oboznámila s dávnym tradičným remeslom „PLSTENIE“. Veľmi zaujímavým spôsobom nás previedla krátkou teóriou a následne viedla naše aktivity.

             Oboznámili sme sa s vlnou - ako s prírodným materiálom, videli sme rôzne výrobky z vlny, aj výrobky, ktoré boli zhotovené technikou plstenia – oblečenie, šperky, hračky, úžitkové predmety.

              Zhotovovali sme ovečku, strihali sme, lepili, pracovali s vlnou. Videli sme techniku mokrého a suchého plstenia. Všetci sme sa s radosťou zapájali do rôznych činností a pod vedením pani lektorky sme si vyskúšali plstenie na mokro, aj plstenie na sucho pomocou špeciálnej ihly. Pri rôznorodých tvorivých aktivitách sme v škole strávili zaujímavé dopoludnie.


            p. učiteľka Mirka Daubnerová

          • O nás v médiách

          • V piatok 28. apríla 2023 informovali o našej škole v 4:04 minúte Správ v slovenskom posunkovom jazyku v RTVS na druhom programe. Hovorili o tom ako učitelia, žiaci a žiačky základnej školy využívajú micro:bity na hodinách fyziky a informatiky, aby sa naučili programovať a tiež niečo o elektrických obvodoch.

          • Deň Zeme

          • Pri príležitosti Dňa Zeme, ktorý si každoročne pripomíname 22. aprlíla pripravili žiaci ôsmeho ročníka pre svojich mladších spolužiakov z prípravného ročníka rôzne zaujímavé aktivity, pri ktorých sa zabavili a tiež sa niečo nové naučili. Pomáhali im pani učiteľky Betka Kormaňáková a Maťka Černická.

          • Beseda o lesoch

          •    Žiaci prípravného, prvého a druhého ročníka sa dnes (28.4.) zúčastnili v Knižnici Jána Kollára na besede o lesoch a prírode. Keďže je apríl - Mesiac lesov, pripomenuli sme si význam a dôležitú úlohu našich lesov, stromov, zvieratiek i rastlín. Žiaci mali pripravené rozličné aktivity, ktoré obohatili ich poznanie a veľmi sa im páčilo. Dozvedeli sa, že príroda a les sú dôležité pre každého z nás a musíme si ich chrániť. Sprevádzali ich pani učiteľky Maťka Černická a Stanka Miklášová.

            Majka Morová

          • Tam, kde pokoj zostáva

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aprílovo.

            Dnešný krátky príbeh bude o malinkej drevenej chatke. My sme jej dali svoje meno, „Norova“. Ukrytá je už roky v horách, kde sú veľké skaly pokryté jemnými machmi, akoby ste kráčali po nefritovej lúke. Sú tu i veľmi staré stromy a ľudia ich tu nechávajú kľudne rásť. V ich korunách hniezdia vtáky a ich spev a štebotanie nás víta pri každom príchode. Nikomu z obyvateľov tejto hory tu nič nezavadzia, každý tu má svoje miesto. V týždni pred Veľkonočnými sviatkami, sme tam išli aj s kamarátkami z vysokej školy, ktoré si robili u nás svoju prax. Nech majú trochu predstavu, že aj takto môže vyzerať škola.

            Veľa času sme prežili pri veselom tvorení našich malieb v priestoroch internátu a tiež pri pečení výborných koláčikov na oslavu pätnástich narodenín našej hviezdy v skladaní Rubikovej kocky Denisa. Potrebovali sme už len vyvetrať hlávky na tomto tichom mieste. Ono nám dáva veľa a tak cesta k nemu bola spojená s jarným upratovaním a čistením lesa od všetkého možného, čo sem priniesli ľudia, no do hory to nepatrí. My sem nosíme zeleninku a chlebík pre zvieratká do krmelcov, ale v ten deň sme nachádzali aj niečo iné. Okrem plastov, skla, papierov tu boli aj hrnce a tiež baterku z auta sme našli, ale srnky ju sem nepriniesli. Dali sme si rukavice, ktoré sme tak často mali na rukách počas obdobia vĺn COVIDU a prírodu, ktorá nás nabíja peknou energiou a úsmevom sme očistili. Zostalo tu za nami opäť krásne miesto.

            Všeličo môže prísť do našej hory a všeličo z nej môže odísť, ale pokoj nech v nej zostáva. Každý neporiadok sa dá vyčistiť, ale nikdy to nebude zadarmo. Avšak za ten príjemný pocit to stojí za to. To je naša „Norova“ chata, tam, kde pokoj zostáva.

            Liam

        • Zážitkové vyučovanie v prírode
          • Zážitkové vyučovanie v prírode

          • Dnes sme využili deň bez elektriny na pobyt v prírode. Spojili sme ho s očistou nášho krásneho mesta. Deti druhého stupňa sa rozdelili do niekoľkých skupín a podľa mapy prechádzali ulicami a zbierali odpadky. A aj keď sme si mysleli, že je mesto relatívne čísté a upratané, žiaci vyzbierali niekoľko vriec smetí, a to sme ani zďaleka nevyzbierali všetko. Niektorí z nás sa šli zohriať do kaviarne, kde sme si dali čajík a umyli ruky a znovu rôznymi trasami prešli k ROH. Tu sme si opiekli špekačky, všetko po sebe upratali a s dobrou náladou sa vrátili do školy.

            Tento pobyt preveril aj našu vytrvalosť, trpezlivosť, čistotnosť, vzťah k prírode, orientáciu v priestore a spoluprácu. Veríme, že sa do prírody čoskoro vrátime!

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

          • Dopoludnie v galérii

          •   V rámci hudobnej výchovy sa žiaci 1. a 2. ročníka zúčastnili výstavy ILUSTRÁCIA A MAĽBA v galérii NBS - Múzeum mincí a medailí. Autorkou obrazov je Veronika Bílková. Žiaci po prehliadke zaujímavých obrazov kreslili pri počúvaní skladby Vltava od Bedricha Smetanu. Spolu so mnou na žiakov a žiačky dozerala pani učiteľka Maťka Černická a 2 praktikantky. Sprevádzala nás Mgr. Eva Dušková

            Majka Morová

          • Ford Mustang a maľované stromy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ford Mustang a maľované stromy.

            „Včera chodníkom z internátu sme videli pozametané smeti. Cestou ku knižnici Jána Kollára sme videli Ford Mustang. V knižnici sme riešili matematické úlohy. Potom sme maľovali a vyfarbovali stromy. Z knižnice sme išli do obchodu pre sladkosti a potom späť na internát.“

            Ako inak výstižnejšie zachytiť popoludnie, ako to urobil náš žiak Patrik Dzian, ktoré prežili v stredu popoludní pani vychovávateľky Olinka a Ivanka s chlapcami v knižnici Jána Kollára v Kremnici. Videli sme opäť krásne priestory, do ktorých sa vždy radi vraciame. Tu sa tak veľa učíme a potom hlavne tvoríme vlastný pohľad na svet okolo nás. Pani Janka, ktorá nás tu vždy veľmi srdečne privíta, nám najskôr porozprávala čo všetko mozgu prospieva a ako sa máme oňho dobre starať.  Ako nemá rád veľa hranoliek a coca coly, ako ho oveľa viac potešia oriešky, ovocie a zelenina. Ako miluje knihy a komiksy a poteší ho každý pohyb. Dobré priateľstvá, maľovanie či písanie, učenie sa cudzích jazykov, to všetko dáva nášmu mozgu dobrú energiu do života a v tomto duchu sme pokračovali ďalej. Janka nám prečítala krásnu báseň Kristy Bendovej „Bola raz jedna trieda“, ktorú veľa školákov dobre pozná a my sme do jej veršov dopĺňali slová, hravo sme vyriešili sudoku a hrali sa pexeso. Poviem vám pravdu, ten čas tak letel, že sme ho nestihli ani vnímať, bola to veľká zábava. Potom už prišli na rad naše rúčky a fantázia. Skočili sme do čistých papierov a namaľovali prvé jarné stromy, každý svoj, každý iný a každý tak úžasný. Toto popoludnie bolo krásne a nám ho bude pripomínať naša nová pestrá maľovaná jarná výzdoba pred našimi dverami. Doprajme mozgu krásne, zdravé aktivity a naša hlávka sa nám odvďačí.

            Liam

          • Zážitkové vyučovanie 2. stupeň

          • Kým sa žiaci 9. ročníka potili pri  monitoroch, ostatní žiaci a žiačky 2. stupňa ZŠ navštívili galériu múzea mincí a medajlí v Kremnici a potom sa prešli do okolia mesta Kremnica. V galérii sa zúčastnili tvorivých dielní k výstave českej ilustrátorky 

        • Testovanie 9 v našej škole
          • Testovanie 9 v našej škole

          • Milí naši deviataci, 

            dnes vás čaká náročný deň, počas ktorého verejne preukážete, čo ste sa naučili na našej Spojenej škole internátnej. Test však preverí nielen vaše vedomosti, ale najmä vašu vytrvalosť, trpezlivosť, pozornosť a samostatnosť, čo je oveľa náročnejšie. Na túto skúšku ste prišli všetci a už iba to, že ste podstupujete testovanie, je prejavom vašej odvahy a čestnosti. V triede vás budú skúškou sprevádzať p. uč. Skokánek a ako asistentka p. uč. Durbáková. Na korektný priebeh testovania dohliada p. Mgr. Škaldová zo ZŠ v Žiari nad Hronom. Pani riaditeľka Vetráková vás privítala na testovaní a popriala vám jeho úspešné zvládnutie.

            V myšlienkach sme s vami a držíme vám palce! 

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

        • Pobyt v Poľsku - piaty deň a návrat domov
          • Pobyt v Poľsku - piaty deň a návrat domov

          • Keďže sme nemali dobré podmienky na bežkovanie ani korčuľovanie, rozhodli sme sa využiť pekné počasie a sneh na Čiernej hore. Vrátili sme sa na známe kopce a vleky. Pán učiteľ Skokánek každého žiaka sprevádzal na vleku, až kým to nezvládli sami. Najviac musel zabojovať Samko, ale ani ten to nevzdal a nakoniec sa sám viezol aj na vleku. Po návrate do ubytovne sme mali obed a po obede sme zašli do Medvedej jaskyne, kde sme videli pozostatky kostí, živé netopiere a po ceste aj obrovský kameňolom. Po večeri deti písali na papieriky o svojich malých aj veľkým víťazstvách, o tom, v čom sa počas celého týždňa prekovali, čo zažili prvýkrát a o tom, ako zvládli svoj strach, smútok, či už zo športovania, komunikácie alebo nechuti ku zdravej výžive. Večer sme ukončili diskotékou, deti dostali certifikáty o absolvovaní pobytu v Poľsku vďaka grantu z Vyšehradského Fondu a malé darčeky. Veríme, že budú pokračovať v tom, čo sa za týždeň naučili a že svojou skúsenosťou podporia aj svoje okolie v tom, aby sa nebáli skúšať čokoľvek a nikdy sa nevzdávali - v zmysle "Podaj ďalej". 

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

            V sobotu sme odchádzali hneď po raňajkách, v aute bolo ticho a viezol sa s nami smútok z toho, že tento pobyt skončil. Akoby sme sa na týždeň ocitli na inej planéte a vracali sa do reality, kde všetko funguje inak. Na tento pobyt vďaka grantu z Visegrad Fund budeme dlho spomínať. Ešte spoločná foto a pohľad na naše veľhory. 

        • Pobyt v Poľsku - štvrtý deň
          • Pobyt v Poľsku - štvrtý deň

          • ​​​​Vo štvrtok sme sa znovu vrátili na Čiernu horu a lyžovali sme, bolo krásne slnečné počasie, v noci nasnežilo, čiže boli podmienky na lyžovanie oveľa lepšie ako v pondelok. Štyri naše deti si vyskúšali aj vlek. Po obede sme navštívili nformačné centrum v Stronie Slaskie, kde nám jeden pán porozprával o meste, v ktorom kedysi prekvital priemysel, sklárstvo, dokonca sa neďaleko ťažil urán a na mieste, kde sme chodili do obchodu kedysi stála píla. Informačné centrum sídlilo v budove železničnej stanice, ktorá tam už niekoľko rokov nefunguje. Poobedie sme strávili vonku a hrali sme v zmiešaných družstvách rôzne špostrové hry. Deti spolu krásne spolupracovali a aj súťažli. Pred večerou ešte pripravovali avokádový šalát. Po večeri sme si pozreli krátky film Motýlí cirkus, ktorý je o tom, že každý človek, aj bez rúk a nôh v sebe môže nájsť talent, zručnosť, ktorú môže rozviť a naplniť tak svoj potenciál. Štvrtý deň bol plný nových zážitkov a čakal nás posledný deň pobytu. 

                                                                                                                                                        napísala Mirka Mrázová

            Motýlí cirus:

            Športové hry:

            Prenášanie nad hlavou:

            Športová hra - piškôrky