• Novinky

          • Mikulášska prechádzka

          • ...alebo ako sme aktívne čakali na Mikuláša...aj sme sa prešli, aj sme sa guľovali, aj so psíkmi sa pohrali... ☺

            Mgr. Danicka Oswaldová

          • Mikuláš v škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš v škole.

            Aj tento školský rok k nám zavítal Mikuláš, k radosti všetkých našich žiakov. Vďaka OZ Slovenskí levi Srdce Slovenska bol naozaj bohatý. A po dlhýcvh rokoch a zasnežený.

        • Výstava na plote školy a výzdoba v škole
          • Výstava na plote školy a výzdoba v škole

          • Milí žiaci a rodičia, okoloidúci, 

            20. novemnra sme si pripomenuli prijatie Dohovoru o právach dieťaťa Bubnovačkou v meste, onedlho 10. decembra bude 75. výročie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv z roku 1948. Popri tom, čo sa deje vo svete, je dôležité pripomínať si tieto výročia. Preto by sme vás chceli pozvať na výstavu detských prác, ktoré zobrazujú "bezpečné miesto" našich žiakov alebo jednoducho povedané - nesúhlas s násilím na deťoch. Dielka budú vystavené do januára (alebo podľa toho, ako dlho vydržia vonku) a veríme, že možno niekomu pomôžu. Výtvarné práce kreslili deti na prvom aj druhom stupni a deti zo ŠZŠ. Na stránke školy - v záložke výchovný poradca nájdete kontakty detskej pomoci.

                                           Prajeme vám príjemný umelecký zážitok :)

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

            Tento týždeň sa pani učiteľkám podarilo urobiť v škole krásnu vianočnú výzdobu, poďte sa s nami pozrieť, čo so žiakmi vyrobili a vymysleli. Už sa nevieme dočkať Mikuláša a štedrého dňa! Hneď sa do školy krajšie chodí :)

        • Stredoškolák
          • Stredoškolák

          • Milí rodičia ôsmakov a deviatakov, 

            chceli by sme vám pripomenúť, že v utorok dňa 28. novembra 2023 sa bude konať podujatie STREDOŠKOLÁK v Žiari nad Hronom v Mestskom kultúrnom centre na ul. SNP 119 od 9. 00 hod. do 15. 00 hod. Žiaci aj rodičia získajú prehľad o možnostiach štúdia na SŠ v regióne. Máte možnosť sa jej zúčastniť individuálne (nie je to školské podujatie), pričom neprítomnosť žiaka v škole bude ospravedlnená. Pokiaľ sa žiaci tohto podujatia nezúčastnia, musia prísť do školy na bežné vyučovanie. V prílohe nájdete aj zoznam prezentujúcich sa škôl. 

                                                                                                                                                        napísala Mirka Mrázová

            Tento rok bola na Stredoškolákovi veľká účasť žiakov, Nachádzali sa tu stredné školy zo 6 okresov BBSK. Žiaci prezentovali jednotlivé školy a odbory, videli sme ukážky gastronómie, stolovania, záchranástva, poľovníctva a mnoho iného. Prezentovali sme aj našu Praktickú školu, okoloidúcim sa páčili naše výrobky a náplň práce žiakov PŠ a veríme, že si ju uchádzači nájdu. 

        • Bubnovačka v našej škole a meste
          • Bubnovačka v našej škole a meste

          • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. 19.novembra si pripomíname Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí a dnešný deň, 20. november, je Svetovým dňom detí, pretože práve v tento deň bol prijatý Dohovor o právach dieťaťa.

            A dnes bol deň Bubnovačky! Bubnovali sme a diskutovali a kreslili a čítali a pýtali sa a hovorili, čo si myslíme, a pritom to vôbec nebolo iba o mačičkách a o chlapcovi, čo sa volá Tony, ale o vážnych veciach, o ktorých sa musíme rozprávať, pretože na tom záleží. Záleží nám na tom, aby z našich žiakov vyrástli šťastní, slušní, ohľaduplní, zodpovední ľudia, ktorí nikomu nebudú ubližovať. Ani slabším, menším, hocikomu, nad kým majú prevahu. Že sa budú učiť zvládať svoje emócie a že im učitelia budú v tomto vzormi a dobrými príkladmi. A na druhej strane veríme, že bola Bubnovačka zdrojom informácií o tom, kam sa obrátiť, ak deťom niekto ubližuje.

            A čo je ešte dôležitejšie - veríme, že deti pochopili, že NIE SI SÁM a NIKDY NIE JE NESKORO o tom hovoriť. Pretože to má zmysel, pretože nám na vás záleží! 

            Ďakujem kolegom za láskyplné sprevádzanie témou, o ktorej sa nehovorí ľahko a taktiež rodičom, ktorí nám do rúk s dôverou vložili to najcennejšie, čo majú. 

            Deti si doniesli varešky, hrnce, plechovky, dokonca si doma vyrobili paličky a neodradilo ich ani mrholenie a fakt, že sme tento rok boli na Bubnovačke v meste sami. Veľká vďaka deťom, že to s nami nevzdali!

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

            Bonus na záver: s ôsmakmi sme pripravili jedno krátke video na This human world 2023. Tento rok oslavujeme 75. výročie Všeobecnej deklarácie ľudských práv a video je o tom, že "Budúcnosť je naša a musíme na ňu dohliadať, chrániť ju a strážiť." A že deti sa boja rôznych vecí - rôzneho násilia, aj toho, či sa nájde niekto, kto im pomôže. Prajeme príjemné pozeranie, držte nám palce, vyhodnotenie bude v decembri :)  

        • UŽ V PONDELOK!
          • UŽ V PONDELOK!

          • Milí priatelia školy,

            s násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“.

            Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri, organizuje podujatie “Bubnovačka – Aby bolo deti lepšie počuť!“. Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“, ktoré už po desiatykrát upozorní na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie potrebu včasnej prevencie v spoločnosti, zaznie Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov 20. novembra 2023, v čase 10:00 – 11:00, aby sme pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý!

            Deti tento týždeň pracovali na transparentoch, rozprávali sme sa o tom, kde sa dnes deti stretávajú s násilím a či je možné riešiť problémy aj inak, ako násilím. V pondelok však VYJDEME DO ULÍC MESTA KREMNICA (medzi 10. 00 až 11. 00 hod.) aj s transparentami a bubnami, plastovými fľašami, hrkálkami a prejdeme od námestia SNP, popri Mincovni a Múzeu mincí a medailí, cez Pešiu zónu, Matunákovu ulicu späť do školy.

            Podujatie je verejné, môžete sa k nám pridať! ZABAĽTE deťom varešky (plastové fľaše), aby nás bolo počuť široko ďaleko :)  

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

            BUBNUJEME, ABY BOLO DETI LEPŠIE POČUŤ!​​​​​​​​

            Ak ste niekedy boli bití, možno vás zaujme podcast o tom, aké vážne môžu byť dôsledky fyzických trestov a ako vychovávať bez nich - Detská strana facky - 13 hriechov rodičovstva:

          • Svetový deň zdravej výživy v našej škole

          •   Vrámci Svetového dňa zdravej výživy sme pripravili pre naše deti malú ochutnávku, aby sme dostali do ich povedomia čo patrí na zdravý tanier. 

            Ochutnať mohli rôzne nátierky, hydinovú roládu či jablkovo-mrkvový koláč a  ovocné poháre s bielym jogurtom. 

            Dôležitosť zdravej výživy si prebrali na hodine s pani učiteľkami. 

            Detičkám veľmi chutilo čo dokazovali naše prázdne stoly a my sa budeme tešiť na ďalšiu ochutnávku, ktorú im najbližšie pripravíme. 

            Danka Fronková

          • Ecology citizenship 2023 návrat domov

          • Vo štvrtok sme strávili deň v Techmánii (interaktíne vedecké centrum pre deti), v piatok sme si vyskúšali v praxi ekologickú hru - Klimatické zmeny (pravidlá), ktorú vymysleli Češi a túto hru sme dostali aj do daru v podobe stolovej spoločenskej hry, ktorú si radi vyskúšame aj v škole. Cieľom hry bolo zachrániť planétu Zem, čo sa nám podarilo. Poobede sme mali voľný program, ktorý sme využili na prechádzku v centre mesta, večer sme sa rozlúčili hrami a diskotékou v telocvični. V sobotu ráno sme už s kuframi stáli na stanici a tešili sa domov, vo vlaku sme strávili asi 11 hodín. Celý týždeň bol plný nových zážitkov, priateľstiev, skúseností, prekvapení, aj radosti, prekonávania samých seba. Pobyt sme si užili a napriek náročnej a dlhej ceste sme vďační, že sme dostali možnosť toto všetko zažiť.   

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

          • Ecology citizenship 2023 pokračovanie

          • V utorok sme navštívili modernú spaľovňu ZEVO v Plzni, zakladateľ spaľovne nám vysvetľoval celý proces spracovania odpadu a zistili sme, že vedľajším produktom spracovania odpadu je elektrina a teplo. Po návšteve spaľovne sme úspešne absolvovali orientačný beh a vybehli až na vežu Krkavec, umiestnili sme sa na peknom druhom mieste a po súťaži v behu si zahrali šípky v športovom centre, ktoré vedú nepočujúci. V stredu deti vyrábali rôzne veci z odpadového materiálu (plastové rybičky z fliaš, puzdro na mobil z kravaty a vrecko na kvetináč z nohavíc), svoj pracovný postup nafotili, nahrali do aplikácie CapCut a zdieľali na Instagrame, precvičovali sme tým rôzne zručnosti, nielen manuálne (jemnú motoriku), ale aj komunikačné a mediálne. Poobede podľa mapy hľadali rôzne pamiatky v meste Plzeň, vyfarbovali okienka v QR kóde a videli sme múzeum, synagógu, nutriu na brehu rieky, plzenský pivovar, majestátnu katedrálu a mnoho iného. Každý deň po večeri deti hrali rôzne pohybové hry v telocvični, ktoré si museli pripraviť jednotlivé krajiny, program končil o pol desiatej.

                                                                                                                                                         napísala Mirka Mrázová

            Tvorivé dielne, prehliadka mesta a riešenie úloh :)

          • Ecology citizenship Plzeň 2023

          • Naši štyria žiaci - Gejza Holub, Samko Rebro, Daiana Shevchenko a Jasmína Gregorová a dve pani učiteľky - Mrázová a Kormaňáková, spolu zažili týždenný edukačný pobyt v Plzni, ktorý sa realizoval v spolupráci so ZŠ s MŠ pro sluchově postižené (v Česku). Do medzinárodného projektu boli zapojené deti z Francúzska, Španielska, Rumunska, Litvy, Srbska, Čiech a Slovenska. Projekt bol zameraný na rozvíjanie ekologického správania sa žiakov, ochranu prírody a vody podľa európskej „zelenej“ dohody.

            Každý deň žiaci absolvovali naplánované aktivity v okolí mesta Plzeň. V pondelok sme spoznávali ekologické problémy a riešenie znečisťovania Boleveckého rybníka, spoznávali rastliny a živočíchy cez mikroskop, porovnávali šišky, listy, plody stromov, dozvedeli sa informácie o chove rýb v sieti 11tich Boleveckých jazier, aj o spôsobe čistenia ich dna špeciálnymi strojmi. Večer sme predstavili našu krajinu formou kvízu a dozvedeli sa, ako sa žije v iných krajinách. Deti sa dorozumievali posunkami, zisťovali, ako sa odlišujú a v čom sú si podobné. Môžeme povedať, že sme okrem iného mali intenzívny kurz posunkového aj anglického jazyka. 

                                                                                                                                                      napísala Mirka Mrázová

          • Mesiac úcty k starším

          •   Mesiac október je mesiac úcty k starším a tak sme našim starým rodičom zavarili poháre plné lásky, aby vedeli, že ich ľúbime a že si ich vážime .... a to nielen v októbri, ale každý deň v roku.

            Lucka Novodomcová a Andrejka Kapustová

          • Zázračná cesta králika Eduarda

          •   V piatok trinásteho októbra si naši piataci a šiestaci užili „zázračnú cestu“ na vydarené divadelné predstavenie do Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene. Podnikli dobrodružnú púť s porcelánovým králikom Eduardom za priateľstvom, láskou a rodinou. Spolu s hlavnou postavou zistili, že nie peniaze a drahé veci, ale dobré medziľudské vzťahy robia náš život krásnym a hodnotným. Žiaci nešetrili potleskom, aby ocenili výborné výkony všetkých divadelných hercov. Musím skonštatovať, že piatok trinásteho bol tentokrát pre nás veľmi šťastným dňom aj vďaka bezpečnej ceste naším školským autom, za ktorú týmto ďakujeme.

                                                                                                                      Tr. uč. Danica Oswaldová

          • Kremnické jablko 2023

          •   Výstavu ovocia a zeleniny v Mestskom kultúrnom stredisku v Kremnici navštívili prváci, druháci a tretiaci z našej školy s pani učiteľkami Černickou, Miklášovou, Kormaňákovou a Morovou.

          • Svetový deň zvierat

          •   V dnešný deň si žiaci 3. ZŠ NKS pripomenuli význam a dôležitosť ochrany zvierat pre náš svet. Na výtvarnej výchove maľovali, kreslili a skladali z papiera svoje obľúbené zvieratká a potom si vypočuli rôzne zaujímavé informácie o svete zvierat. Svoje vedomosti si na záver otestovali v kvíze "Milionár".

            Mgr. Majka Morová